Σινεμά ή ταινία στο σπίτι: 5 (δικοί μου) λόγοι

cinema
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Όλα βεβαίως είναι θέμα διάθεσης και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να καταπιεστεί κανείς. Ας μην έχουμε την αυταπάτη όμως ότι είτε στο σινεμά, είτε στο σπίτι, αν βάλουμε να δούμε την ίδια ταινία, θα δούμε πράγματι την ίδια ταινία.

Ο χώρος φτιάχνει την εμπειρία, οπότε αποφασίστε με σύνεση.

5 λόγοι για να πας σινεμά

1. Η μεγάλη οθόνη
Όταν οι σκηνοθέτες γυρίζουν μια ταινία, καδράρουν έχοντας στο μυαλό τους τις διαστάσεις της κινηματογραφικής οθόνης. Γι’ αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε τρόπος του λέγειν να πει κανείς ότι αν δείτε μια ταινία στη μικρή οθόνη, θα χάσετε πολλά τόσο από τις λεπτομέρειες, όσο και από τη συνολική οπτική των πλάνων.

2. Η βόλτα από και προς την κινηματογραφική αίθουσα
Το να πας στο σινεμά είναι μια καλή αφορμή για βόλτα: είναι η ιδανική ευκαιρία να συντονιστείς με την πόλη σου, περπατώντας χαλαρά, βλέποντας τα ίδια μέρη με άλλο μάτι.

3. Ο ήχος

Το σάουντρακ, οι φωνές, οι φυσικοί ήχοι: όσο καλό ηχοσύστημα και να έχετε – αν έχετε – είναι δύσκολο να φτάσει την ποιότητα του ήχου μιας κινηματογραφικής αίθουσας, η ηχητική της οποίας έχει σχεδιαστεί από ειδικούς. Είναι αλήθεια ότι τα θερινά χάνουν σε αυτό το σημείο, αλλά, οκ, είναι θερινά: η μαγεία είναι δεδομένη.

4. Η παρέα και οι τυχαίες συναντήσεις
Το να δεις μια ταινία με τους φίλους ή τον/την αγαπημένο/η σου, σημαίνει ότι φτιάχνεις μια ακόμα κοινή εμπειρία, μία κοινή ανάμνηση, την οποία, αν έχετε επιλέξει μια καλή ταινία, θα τη συζητήσετε αμέσως μετά στο δρόμο ή σ’ ένα μπαρ ή ακόμα και μετά από χρόνια.

5. Οι υπόλοιποι συνθεατές
Δεν είναι το ίδιο να ακούς το δικό σου γέλιο ν’ αντηχεί μόνο του στους τοίχους του σπιτιού σου με το ν’ ακούς τους άλλους να γελάνε, ούτε να προσπαθείς μαζί με άλλους εκατό ανθρώπους να κρύψεις το πακέτο με τα χαρτομάντιλα, που επιμένει να ανοίγει.

5 λόγοι για να δεις μια ταινία στο σπίτι – και όταν λέω σπίτι, εννοώ στον υπολογιστή

1. Θα δεις αυτό που θες, όταν το θες

Δεν εξαρτάσαι από τις ώρες και το μέρος της προβολής. Επίσης, μπορείς να δεις όποια –σχεδόν- ταινία σου έρθει στο μυαλό.

2. Δεν αντέχεις να ξαναβγεις από το σπίτι
Καλές οι βόλτες και τα σουλάτσα, αλλά υπάρχουν μέρες που η πόλη δεν παλεύεται και μοιάζει σχεδόν εχθρική. Ταινία στο σπίτι και ντελίβερι: εγγυημένο παυσίπονο.

3. Αν θες, μπορείς να εξασκήσεις τις ακουστικές σου ικανότητες, αφαιρώντας τους υπότιτλους
Η χαρά του σπασίκλα! Πάντως, ειδικά αν πρόκειται για άλλη γλώσσα πέραν των αγγλικών που τ’ ακούμε καθημερινά, αυτή είναι μία περίπτωση να εξασκηθείς και μάλιστα ν’ ακούσεις τη γλώσσα στο φυσικό της ρυθμό, κάποιες αργκό εκφράσεις και ιδιωματισμούς.

4. Θες να τη δεις ξαπλωμένος/η στο κρεβάτι ή στον καναπέ, με πολύ συγκεκριμένη παρέα
Ταινία στον υπολογιστή δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και μοναξιά: λίγοι και καλοί προσκεκλημένοι για πριβέ θέαση, συχνά αρκούν για να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα. Για τους πιο μυημένους, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για βραδιές – αφιερώματα σε συγκεκριμένους σκηνοθέτες.

5. Δε θες να δεις άνθρωπο
Υπάρχουν σινεφίλ που φρικάρουν στην υποψία μιας απροσδόκητης συνάντησης με ένα παλιό συμμαθητή –ναι, ζούμε ανάμεσά σας – και άλλων παρόμοιων ατυχών συγκυριών. Για τις δύσκολες αυτές μέρες, η λύση είναι μία: ταινία στο σπίτι και αποφυγή των διαδικτυακών social media.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]