Κάθαρση, Αναρχία και ένα συγκλονιστικό θρίλερ που υπόσχεται πολλά

purge
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Πριν κάποιους μήνες, ένας φίλος (κατενθουσιασμένος ο ίδιος) μου πρότεινε να δω ένα ιδιαίτερο σε υπόθεση κυρίως, αλλά και εκτέλεση τελικά, θρίλερ. Το όνομα αυτού «The purge», ελληνιστί η Κάθαρση.

Είχε απόλυτο δίκιο. Η υπόθεση (για όσους δεν το έχετε δει) αφορούσε σε μία απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έδινε το δικαίωμα στους πολίτες της μόνο για λίγες ώρες το χρόνο, να διαπράξουν όποιο έγκλημα θέλουν χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τι σημαίνει αυτό. Σε μία καθ' όλα ευνομούμενη κοινωνία, για 12 ώρες (από τις 7 το απόγευμα ως τις 7 το επόμενο πρωί αν θυμάμαι καλά) ο άστεγος γίνεται λεία στα χέρια των πλουσίων, που ξεσπούν τα νεύρα και τα ψυχολογικά τους κατάλοιπα  με εξωπραγματικά βασανιστήρια (τα οποία ωστόσο ο σκηνοθέτης αφήνει στη φαντασία του κοινού- κάτι που κάνει την ταινία ακόμη πιο spooky).

Μία μάσκα που θυμίζει «Halloween» του Τζον Κάρπεντερ, κάνει την ατμόσφαιρα πιο εκρηκτική, τη στιγμή που κάποιοι γίνονται θύτες…υπεράνω υποψίας.

Η ταινία με τον Ίθαν Χοκ σε πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη, ευφυέστατη και κυρίως ανατρεπτική. Δε θα πω περισσότερα για να μη χαλάσω την ατμόσφαιρά της.

Επειδή όμως το Χόλιγουντ, όπως έχω πει πολλάκις, αγαπά να επαναλαμβάνει την επιτυχία της όποιας ταινίας, ακολουθεί και σίκουελ. Ο τίτλος αυτής «The purge: Anarchy» δηλαδή «Η Κάθαρση: Αναρχία».

Η άποψή μου για τα σίκουελ δεν είναι και η καλύτερη αλλά για να είμαι ειλικρινής, τα προσωπικά μου όρια άρχισαν να «λυγίζουν» όταν είδα το τρέιλερ της νέας ταινίας.

Με μία αισιοδοξία (ενδεχομένως και αδικαιολόγητη) θέλω να πιστεύω ότι αυτό το σίκουελ θα παρεκκλίνει των άλλων. Με απλά λόγια, δεν θα είναι ένα σίκουελ που θα γίνει απλά για να γίνει αλλά θα είναι μία εξίσου ωραία ταινία.

Το τρέιλερ υπόσχεται το ίδιο σασπένς, την ίδια αγωνία και τις ίδιες αρρωστημένες καταστάσεις, που έκαναν την «Κάθαρση» μία ταινία τρόμου άξια να συγκριθεί με παλιές, κλασικές αξίες του είδους, ακόμα και του ίδιου του «Halloween» που ανέφερα πριν.

Από τη άλλη βέβαια, όπως έχει πει πολύ εύστοχα και η Άρτεμη Φύσσα, είναι καλύτερα να παρακολουθούμε αποσπάσματα ταινιών παρά τρέιλερ. Ίσως τα δεύτερα να είναι λίγο παραπλανητικά.

Με την ελπίδα, την προσμονή και μία μικρή (επιβεβλημένη σχεδόν) επιφύλαξη να μην ισχύει κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση, σας αφήνω να απολαύσετε το τρέιλερ.

Extra infos: Η ταινία φέρει για μία ακόμα φορά τη σκηνοθετική και σεναριακή υπογραφή του Τζέιμς ντε Μονακό, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Φρανκ Γκρίλο, Μάικλ Κ. Γουίλιαμς και Ζακ Γκίλφορντ.

Ημερομηνία κυκλοφορίας για την Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα αλλά στις βρετανικές αίθουσες έχει ανακοινωθεί ότι θα βγει στις 25 Ιουλίου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]