Κινηματογραφικοί χαρακτήρες ή πραγματικά πρόσωπα: όταν η αλήθεια συγκλονίζει

psuxo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Οι βιογραφίες ξέρουμε ότι πουλάνε. Οι πραγματικές ιστορίες εξάλλου φέρνουν μεγαλύτερη συγκίνηση (άρα και περισσότερο χρήμα) από μία ιστορία που δημιούργησε κάποιος με τη φαντασία του.

Οι πρωταγωνιστές του κειμένου αυτού όμως ξεπερνούν κάθε φαντασία. Και τελικά η ζωή να είναι πολύ πιο ευφάνταστη και από κάθε έμπνευση.

Ο Νόρμαν Μπέιτς, η διχασμένη προσωπικότητα που υποδύθηκε ο Άντονι Πέρκινς στο χιτσκοκικό θρίλερ, «Ψυχώ» είναι η κινηματογραφική απεικόνιση του κατά συρροή δολοφόνου Εντ Γκέιν.

Ο Γκέιν γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1906. Ζούσε με τη μητέρα του και τον αδερφό του, από όταν πέθανε ο πατέρας του το 1940. Η μητέρα του Αουγκούστα ήταν δυνάστης των παιδιών τιμωρώντας τα ακόμα και όταν έκαναν φίλους.

Εντ Γκέιν

Έπειτα από μία πυρκαγιά, ο Εντ έμεινε μόνος με τη μητέρα του, με αποκλειστικό σκοπό να προσπαθεί να την ευχαριστεί αλλά μάταια. Όταν εκείνη πέθανε στις 29 Δεκέμβρη του 1945, λέγεται ότι ο Εντ θέλησε να κάνει αλλαγή φύλου και ξεκίνησε να δολοφονεί γυναίκες για να πάρει το δέρμα τους.

Άλλοι λένε ότι ήθελε να ...ξαναφτιάξει τη μητέρα του. Οι αρχές βρήκαν στην κατοχή του, τέσσερις ανθρώπινες μύτες, έναν γυναικείο σκελετό, εννέα μάσκες από ανθρώπινο δέρμα, δέκα γυναικεία κεφάλια, καρέκλες καλυμμένες με ανθρώπινο δέρμα και πολλά άλλα.

Ο Γκέιν πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω καρκίνου των πνευμόνων στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Mendote στις 26 Ιουλίου του 1984. Ήταν 77 ετών αλλά είχε καταδικαστεί μόλις για 2 φόνους. Η ιστορία αποτέλεσε έμπνευση και για άλλες ταινίες όπως «Η σιωπή των αμνών», «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» κ.λπ

Ο υπερδραστήριος και ατρόμητος Ιντιάνα Τζόουνς δεν είναι άλλος από τον Χίραμ Βίνγκαμ τον 3ο, τον ακαδημαϊκό, ιστορικό και αρχαιολόγο, λάτρη της περιπέτειας, που στις 24 Ιουλίου του 1911 ανακάλυψε το …Μάτσου Πίτσου.

Η ταινία «The terminal» (με τον Τομ Χανκς στον πρωταγωνιστικό ρόλο) εξιστορεί την περιπέτεια του Βίκτορ Ναβόρσκι, ενός πολίτη της φανταστικής χώρας της Κρακοζίας, που αναγκάζεται να παραμείνει μέσα στο αεροδρόμιο του JFK, όταν ξεσπά εμφύλιος στη χώρα του.

Περίπου τα ίδια έπαθε όμως και ο Ιρανός πρόσφυγας Μεχράν Καρίμι Νασέρι, ο οποίος έχασε τα επίσημα έγγραφά του και αναγκάστηκε να παραμείνει στο αεροδρόμιο Σάρλ Ντε Γκωλ στο Παρίσι από το 1988 ως το 2006!

Αν ακούσετε για εξορκισμό, η λογική αντίδρασή σας θα είναι «ναι, ωραίο παραμύθι». Κι όμως, «Ο Εξορκισμός της Έμιλι Ρόουζ» (την οποία υποδύθηκε η Τζένιφερ Κάρπεντερ το 2005), ήταν η πραγματική ιστορία της γερμανίδας Ανελίζ Μίκελ από το χωριό Λάιμπλφινγκ της Βαυαρίας.

Η νεαρή Ανελίζ, στα 16 της χρόνια (το 1968) άρχισε ξαφνικά να τρέμει, χωρίς να μπορεί να ελέγξει το σώμα της. Όταν ο νευρολόγος την εξέτασε, διέταξε τη μεταφορά της σε ψυχιατρική κλινική. Η κατάστασή της δε βελτιώθηκε και αποφασίστηκε ο εξορκισμός της.

Η διαδικασία διήρκησε από τον Σεπτέμβριο του 1975 μέχρι την 1η Ιουλίου του 1976, οπότε και η Ανελίζ πέθανε στον ύπνο της. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ως αιτία τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

Οι γονείς της και ο καθολικός ιερέας-εξορκιστής καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση για φόνο εξ αμελείας.

Η «Λολίτα», η νουβέλα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ (και του 1962 του Κιούμπρικ αλλά και του 1997 με τον Τζέρεμι Άιρονς και την νεαρή Ντομινίκ Σουέιν στον κινηματογραφικό ρόλο της Ντολόρες «Λολίτα» Χέιζ), λέγεται ότι είναι η πραγματική ιστορία της 11χρονης Φλόρενς Σάλι Χόρνερ, που είχε απαγάγει ένας παιδόφιλος το 1948.

Η νεαρή τότε Φλόρενς είχε κλέψει ένα σημειωματάριο από ένα μαγαζί όταν την είδε ο 50χρονος Φράνκ Λα Σαλ. Την πλησίασε, της είπε ότι είναι πράκτορας του FBI και την απήγαγε. Για 21 μήνες ταξίδευαν από πολιτεία σε πολιτεία ενώ οι βιασμοί συνεχίζονταν.

Όταν η μικρή πήγε σχολείο στο Ντάλας, είπε το μυστικό της σε έναν φίλο της. Αργότερα, κατάφερε να δραπετεύσει και τηλεφώνησε στην αδελφή της, ζητώντας της να στείλει έναν πραγματικό πράκτορα του FBI.

Ο Λα Σαλ συνελήφθη και υποστήριξε ότι είναι πατέρας της, αλλά ο πραγματικός πατέρας της μικρής είχε πεθάνει πριν από 7 χρόνια. Ο παιδόφιλος καταδικάστηκε σε 30 με 35 χρόνια φυλάκιση.

Στις 18 Αυγούστου του 1952, όταν η Φλόρενς ήταν μόλις 15 ετών, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στη Νέα Υόρκη.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]