Marlon Brando, ο θρύλος

marlon
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Δύο Όσκαρ, οκτώ υποψηφιότητες και μια ζωή γεμάτη πάθη, ένταση, αμφισβήτηση και πρόκληση. Κυρίες και κύριοι: ο θυελλώδης Marlon Brandon.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό για το στομάχι από το να παρακολουθείς έναν ηθοποιό στην τηλεόραση να μιλά για την προσωπική του ζωή» έλεγε ο Marlon Brando, ο θρύλος του παγκόσμιου σινεμά, που γεννήθηκε από αλκοολικούς γονείς, στις 3 Απριλίου του 1924.

Πέθανε πριν από 10 χρόνια, την 1η Ιουλίου του 2004, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του 3 γάμους, 9 βιολογικά και 3 θετά παιδιά (με κάθε επιφύλαξη πάντα).

Άνθρωπος ιδιόρρυθμος, παλιά «καραβάνα» από εκείνες που δεν κυκλοφορούν πια. Συχνά αυτοσχεδίαζε και είχε τη φήμη του δύσκολου συνεργάτη, κάτι που γνώριζε καλά ο Burt Reynolds αφού το 1972 ο Brando έθεσε βέτο για τη συμμετοχή του στο ρόλο του Santino Corleone στο «Νονό».

Αντίστοιχη ιστορία και στα γυρίσματα του «The Score» το 2001, όπου αρνήθηκε να είναι την ίδια στιγμή παρών στα γυρίσματα …ο σκηνοθέτης της ταινίας, Frank Oz. Ο Oz είχε σκηνοθετήσει τα «Muppets» και ο Brandon τον αποκαλούσε «Miss Piggy».

Δύο χρόνια πριν αρνηθεί το Όσκαρ για τον «Νονό» (στην απονομή του 1973 έστειλε μία υποτίθεται Ινδιάνα να βγάλει λόγο αντ’ αυτού υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των ιθαγενών της Αμερικής) έκανε αίτηση στην αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου να του αντικαταστήσει το χρυσό αγαλματίδιο, που είχε κερδίσει το 1954 για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Λιμάνι της Αγωνίας» το οποίο είχε κλαπεί.

Πριν από την κλοπή βέβαια, ο Brando το χρησιμοποιούσε για να κρατάει …ανοιχτή μία πόρτα στο σπίτι του.

Η επιμονή του με τους ιθαγενείς προέρχονταν από την ίδια του την καταγωγή καθώς και ήταν απόγονος των Ομάχα της Νεμπράσκα από την πλευρά της μητέρας του.

Το 1966 αγόρασε ένα νησί. Τον προσωπικό του παράδεισο στην Πολυνησία που είναι γνωστό ως Tetiaroa.

Ο γιος του Miko C. Brando υπήρξε προσωπικός σωματοφύλακας του Michael Jackson, με τον οποίο ο ίδιος ήταν πολύ στενός φίλος.

Για την σύντομη εμφάνισή του στο «Superman» το 1978, πήρε περισσότερα χρήματα από τον Christopher Reeve, ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής ενώ αργότερα έκανε μήνυση στην παραγωγή ζητώντας ποσοστά από τα κέρδη.

Αρνούνταν να απομνημονεύει τις ατάκες του και χρησιμοποιούσε κάρτες για να θυμάται τους ρόλους του.

Έλεγε ότι συνεχίζει να κάνει ταινίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα που χρειαζόταν για να κάνει μία σωστή ταινία για τους ιθαγενείς της Αμερικής. Η ταινία βέβαια ποτέ δεν έγινε.

Η υπογραφή του ήταν τόσο πολύτιμη, που πολλά προσωπικά του τσεκ δεν εξαργυρώθηκαν ποτέ καθώς η αξία τους ήταν πολύ πιο ακριβή από το ποσό που αναγραφόταν.

Το όνομά του έχει αναφερθεί σε ταινίες όπως το «La dolce vita» αλλά και σε στίχους τραγουδιών. Madonna, Slipknot, Elton John, Robbie Williams, The Killers ακόμα και ο Russell Crow έχουν τραγουδήσει γι' αυτόν.

Το 1962 έσπασε το... φράγμα του 1 εκατ. δολαρίων ως μισθός σε ταινία. Αργότερα, στο «The Formula» για παράδειγμα του 1980, ο μισθός του ήταν 3 εκατ. δολάρια για γυρίσματα 10 ημερών.

Σε προσωπικό επίπεδο, η ιστορία του ήταν αν μη τι άλλο δραματική. Ο μεγαλύτερός του γιος, ο Christian Brando συνελήφθη το 1990 για το φόνο του Dag Drollet, του συντρόφου της ετεροθαλούς αδερφής του.

Η ποινή ήταν 10 χρόνια φυλάκιση και το Ιανουάριο του 1996 αφέθηκε ελεύθερος. Οι φήμες για σχέσεις των αδερφών οργίαζαν ενώ πολλά ακούστηκαν και για τη σεξουαλικότητα του ίδιου του Marlon Brando.

Η κόρη του Cheyenne αυτοκτόνησε το 1995 σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Ο Brando πέθανε την 1η Ιουλίου του 2004 σε ηλικία 80 ετών. Έπασχε από παχυσαρκία, πνευμονική ίνωση, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια και μια διόγκωση του ήπατος, που υποδήλωνε καρκίνο.

Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στην Ταϊτή και την Κοιλάδα του Θανάτου, στην Ανατολική Καλιφόρνια.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]