Άμα το soundtrack είναι καλύτερο από την ταινία…

soundtrack
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Υπάρχουν soundtrack, που ταίριαξαν τόσο καλά με τις ταινίες για τις οποίες φτιάχτηκαν, που όταν τ’ ακούς «βλέπεις» τις κινηματογραφικές σκηνές που συνόδευαν.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τους «Κύκλους της Φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ή, σε πιο ποπ «δρόμους», το soundtrack του «Τιτανικού», από τον James Horner.

Υπάρχουν όμως και άλλα, τα οποία όχι μόνο αγαπήθηκαν ως μεμονωμένα ηχητικά τοπία, αλλά συχνά στάθηκαν αφορμή για να πάμε να δούμε μια ταινία εκ των υστέρων – και συχνά να καταλήξουμε να απογοητευόμαστε από αυτή.  Εγώ θα σας πω για τέσσερις μόνο τέτοιες περιπτώσεις, που μου συνέβησαν.

Ασυμβίβαστη Γενιά

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και πλέον μπορούμε πιο εύκολα να το παραδεχτούμε: η «ασυμβίβαστη γενιά» ήταν μια μέτρια ταινία στην οποία η Michelle Pfeiffer προσπαθούσε να πείσει τα παιδιά μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς να μην πάρουν τον κακό το δρόμο, «δελεάζοντάς» τα με παράλληλα κείμενα του Dylan Thomas και του Bob Dylan.

Ποια ήταν λοιπόν η βασική παρακαταθήκη της ταινίας; Μα και βέβαια το «Gangsta's Paradise» του Coolio: οι πωλήσεις έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ο Coolio κέρδισε ένα Grammy, το βίντεο κλιπ με τη Michelle Pfeiffer να μπαίνει στο ρόλο της μαθήτριας και τον Coolio να ραπάρει τις «διδαχές» του πάνω απ’ το κεφάλι της χαράχτηκαν στη μνήμη όσων ήταν αρκετά μεγάλοι το 1995 και τέλος το «Gangsta's Paradise» μας χάρισε μια απολαυστικότατη σκηνή στο Dolce Vita, με το Χριστόφορο Παπακαλιάτη να κουνιέται με αέρα στο ρυθμό του, τρομάζοντας το γυναικείο πληθυσμό της οικίας Μαρκάτου.

Μπάτμαν Για Πάντα

Υπάρχουν πολλές ταινίες για τον άνθρωπο – νυχτερίδα, αλλά αυτή είναι μάλλον η πιο καλτ. Το soundtrack του περιελάμβανε εντελώς άσχετες μεταξύ τους μουσικές περιπτώσεις, όπως τους Offspring, την PJ Harvey και το περίφημο «Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me» των U2.

Παρ’ όλα αυτά, το τραγούδι που ξεχώρισε και έκανε δική του καριέρα, με τρία βραβεία Grammy και τεράστιο αριθμό πωλήσεων, ήταν το «Kiss from a Rose» του Seal, ένα αργό ατμοσφαιρικό κομμάτι, με το ανάλογο σέξι βίντεο κλιπ.

Οι φανατικοί των ταινιών του Μπάτμαν προτιμούν να ξεχνάνε την ύπαρξη αυτής της ταινίας – οι ανά τον κόσμο μουσικόφιλοι, από την άλλη έχουν να θυμούνται αυτό το τραγούδι.

Empire Records

Ίσως αναρωτιέστε ποια είναι αυτή η ταινία και δεν έχετε άδικο. Ήταν η ιστορία ενός μικρού δισκάδικου, οι υπάλληλοι του οποίου προσπαθούσαν να το κρατήσουν ζωντανό και να μην επιτρέψουν να «απορροφηθεί» από μια μεγάλη αλυσίδα δισκάδικων.

Η Liv Tyler κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και πραγματικά δε θα υπήρχε κανένας λόγος να μνημονεύσουμε αυτή την ταινία, αν αυτή δε συνοδευόταν από ένα soundtrack – φόρο τιμής στους ψαγμένους μουσικόφιλους: το «A Girl Like You» του  Edwyn Collins έκανε μια δική του ξεχωριστή καριέρα και ακούγεται σταθερά από τότε.

Ο Σωματοφύλακας

Το πέρασμα της Whitney Houston από τη μεγάλη οθόνη, άφησε μια μάλλον κιτς, εντελώς 90s ταινία, με συμπρωταγωνιστή τον αινιγματικά ανέκφραστο Kevin Costner.

Δε νομίζω ότι θα τη θυμόμασταν, αν όλη η ιστορία αγάπης μεταξύ των δύο δεν είχε αποτυπωθεί συγκλονιστικά σχεδόν από το «I Will Always Love You».

Το άλμπουμ έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο, με πωλήσεις που έφτασαν τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα. Extra info: το «I Will Always Love You» είχε γραφτεί περίπου 20 χρόνια νωρίτερα από τη μοναδική Dolly Parton και είχε φτάσει στην πρώτη θέση του Billboard. Το τραγούδι όμως ταυτίστηκε για πάντα με την ερμηνεία της Houston.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]