Heath Ledger, ο Joker που είχε ανάγκη το σινεμά

ledger
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ήταν ο καλύτερος Joker όλων των εποχών και ο Batman τα βρήκε «σκούρα» μαζί του.

Η καλλιτεχνική φύση του Heath Ledger φάνηκε με τη γέννησή του στις 4 Απριλίου του 1979.

Αυτός και η βιολογική του αδερφή έχουν τα ονόματα των βασικών χαρακτήρων από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Emily Brontë. Heath και Κate.

Όλα προμήνυαν ότι αυτό το παιδί θα έκανε θαύματα στο μέλλον. Και τα έκανε. Απλά, όπως συμβαίνει με διάφορους καλλιτέχνες, κατάφερε να δημιουργήσει έναν μύθο που δε θα «ξεφτίσει» ποτέ.  Αιτία; Ο θάνατός του από υπερβολική δόση χαπιών στις 22 Ιανουαρίου του 2008.

Πολλοί δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν την είδηση αυτή. Το σινεμά έγινε φτωχότερο. Η αμερικανική ακαδημία «εξιλεώθηκε» χαρίζοντάς του ένα Όσκαρ.

Από τα σχολικά ακόμα χρόνια ασχολήθηκε με τη υποκριτική και τα αθλήματα, αλλά όταν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στα δύο, δεν είχε δισταγμό: θέατρο. Έτσι στα 10 του χρόνια πήρε τον πρώτο του ρόλο ως «Peter Pan» σε ένα τοπικό θέατρο.

Γιος του Kim Ledger και της Sally Ramshaw, είχε τρεις ακόμα αδερφές, την Catherine (Kate) και τις Olivia Ledger (από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του) και Ashleigh (από τη μητέρα του).

Το 2004 ο Oliver Stone, τον ήθελε για τον ρόλο του Αλέξανδρου στην ομώνυμη ταινία αλλά τελικά ο Collin Farrell του «πήρε» τον ρόλο.

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε σε 3 ταινίες που προβλήθηκαν όλες τους στο φεστιβάλ της Βενετίας: Brokeback Mountain, The Brothers Grimm και Casanova.

Το Brokeback Mountain ήταν αυτό που έπεισε κοινό και κριτικούς ότι αυτός ο νεαρός από την Αυστραλία έχει πολλά να δώσει. Ένα ταλέντο άρχιζε να ξεχωρίζει, μία καριέρα άλλαζε πορεία και η πρώτη υποψηφιότητά για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου ήταν γεγονός.

Στην ίδια ταινία γνώρισε και τη συμπρωταγωνίστριά του, την Michelle Williams με την οποία απέκτησε το ένα και μοναδικό παιδί του. Ήταν μόλις 26 ετών και έγινε πατέρας της κόρης του Matilda Rose Ledger στις 28 Οκτωβρίου του 2005.

Μάλιστα, το 2006 απείχε από την υποκριτική για ένα χρόνο καθώς είχε αποφασίσει να μεγαλώσει την κόρη του, αφού η σύντροφός του δούλευε.

Ο επίσης συμπρωταγωνιστής του στην ίδια ταινία (και υποψήφιος για Β’ ανδρικό ρόλο) ο Jake Gyllenhaal και η Busy Phillips έγιναν νονοί της κόρης του ενώ ο ίδιος ήταν ήδη ένας εκ των 7 νονών του γιού της Elizabeth Hurley, Damien.

Ο Heath Ledger ήταν ο νεότερος ηθοποιός που έχει υποδυθεί τον Joker και ο μοναδικός μη Αμερικανός επίσης.

Μάλιστα, πριν εμφανιστεί ως αντίπαλος του Christian Bale στο «The Dark Knight» (2008), οι δυο τους είχαν ενσαρκώσει τον Bob Dylan. Αυτό έκανε τον Ledger τον δεύτερο ηθοποιό που υποδύθηκε τον Joker, ο οποίος είχε μοιραστεί ρόλο με τον Batman.

Είχε κατοικίδιο ένα καγκουρό, που το είχε βρει η μητέρα του όταν ήταν μικρός.

Μαζί με τον τραγουδιστή Ben Harper είχαν ιδρύσει μία δισκογραφική εταιρεία την «Music Masses Co». Ο Ledger μάλιστα σκηνοθέτησε και το video clip του Harper, «Morning Yearning».

Ως Joker, κέρδισε σχεδόν όλα τα βραβεία για τα οποία προτάθηκε. Την υποψηφιότητά του για το Όσκαρ την πήρε την ημέρα που συμπληρωνόταν ένας χρόνος από τον θάνατό του.

Η κόρη του είναι η νόμιμη κάτοχος του Όσκαρ, το οποίο θα παραλάβει όταν γίνει 18 ετών. Έως τότε, την κυριότητα έχουν ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδερφή του Kate Ledger, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ακαδημίας.

Ο Ledger βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του σιτς 22 Ιανουαρίου του 2008, στην Broome Street 421 στο Soho της Νέας Υόρκης στις 3:26 μ.μ. από την οικιακή του βοηθό και τον μασέρ του. Δίπλα του υπήρχαν συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια.

Την επομένη του θανάτου του, το σώμα του εστάλη στο Περθ της Αυστραλίας και αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες του διασκορπίστηκαν σε ένα οικογενειακό κτήμα, όπου βρίσκονται οι τάφοι των παππούδων του.

Την ίδια μέρα λέγεται ότι είχε συνάντηση με τον Steven Spielberg για να συζητήσουν το αν θα αναλάβει το ρόλο του Tom Hayden.

Ο Heath Ledger είναι ο δεύτερος ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ που κερδίζει μετά θάνατο. Ο πρώτος ήταν ο Peter Finch.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]