Μία ιδιότυπη μορφή ελευθερίας με ελληνικό άρωμα

xara
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Στη «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη, η ελευθερία, ο εγκλεισμός, η σιωπή και η έκφραση «φωτίζονται» με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Η Χαρά, μια μεσήλικη γυναίκα, αποφασίζει ν’ αρπάξει ένα μωρό από ένα μαιευτήριο. Καταφέρνει να διαφύγει για δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων φαίνεται να λατρεύει το μωρό σα να ήταν δικό της κι ενώ αστυνομία και ΜΜΕ βρίσκονται στο κατόπι της, δε διστάζει να σκοτώσει έναν κακοποιό προκειμένου να το σώσει.

Από τη στιγμή της σύλληψής της και την έναρξη της δίκης της, η Χαρά σιωπά. Το μόνο που μοιάζει να την ενδιαφέρει είναι η αναπόληση των λίγων στιγμών που είχε με το μωρό. Θα ξαναμιλήσει μόνο όταν βρεθεί στο κελί της, όπου «απευθυνόμενη» στο μωρό, σχολιάζει με χιούμορ τα τεκταινόμενα της δίκης.

Ο Ηλίας Γιαννακάκης, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας του, καταφέρνει να στήσει ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον και να σκιαγραφήσει τη σύγκρουση δύο κόσμων, εκείνον της Λογικής κι εκείνον του Αισθήματος, οι οποίοι δε φαίνεται να συναντώνται πουθενά.

Η «Χαρά» είναι μία από τις σπάνιες ευκαιρίες που έχουμε να θαυμάσουμε τη χαρισματική Αμαλία Μουτούση εκτός θεατρικής σκηνής. Για την ερμηνεία της απέσπασε το Α’ βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013, το βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας και την ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Συμεωνίδης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκος Φλέσσας, Στεφανία Γουλιώτη. Η ταινία προβάλλεται με ανεξάρτητη διανομή.