Διάσημες σκηνές ...από αυτοσχεδιασμό

heath
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Χθες το βράδυ, είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω (όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι) για μία ακόμα φορά μία υπέροχη ταινία: τον «Σκοτεινό Ιππότη».

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουν αρκετά την εκπληκτική ερμηνεία του Heath Ledger ως Joker και κάπως έτσι θυμήθηκα…

Κάποτε είχα διαβάσει ότι μερικές από τις πιο διάσημες σκηνές της ταινίας (και όχι μόνο αυτής) ήταν εκτός σεναρίου. Ευτυχώς για μας, η υποκριτική του δυνότητα άστραψε λίγο πριν ο σκηνοθέτης Christofer Nonal φωνάξει «cuuuuuut».

Η κορυφαία (προσωπική εκτίμηση) σκηνή της έκρηξης στο νοσοκομείο καθυστερεί. Και αυτό δεν ήταν στο σενάριο. Το χαρακτηριστικό περπάτημα του καλύτερου Joker όλων των εποχών προσωπικά με στιγμάτισε, ειδικά με την αμφίεση της νοσοκόμας.

Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Το σενάριο, ωστόσο όριζε ότι ο Ledger θα περπάταγε στο δρόμο κατά την έναρξη της έκρηξης, θα έμπαινε στο λεοφορείο και όταν αυτό απομακρυνόταν θα ολοκληρωνόταν η έκρηξη.

Ο Ledger όμως σταμάτησε, αυτοσχεδίασε και με ένα απόλυτα σκοτεινό χιούμορ κατέκτησε την οθόνη.

Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που το έκανε στη συγκεκριμένη ταινία (τελικά ίσως μιλάμε για ένα από τα πιο δίκαια Oscar και πιο άδικο θάνατο).  Όταν τον συλλαμβάνουν και ανακοινώνεται ο Gary Oldman ως ο αυριανός αρχηγός αστυνομίας, αυτός χειροκροτεί αργά, σταθερά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από την έκφρασή του. Μεγαλειώδες.

Με σχεδόν το ίδιο παρανοϊκό ύφος, ο Jack Nicholson σπάει με τσεκούρι την πόρτα του μπάνιου στη χαρακτηριστική σκηνή της «Λάμψης»  του Kubrick. «Here's Johnny!» λέει χαμογελώντας.

Η ατάκα δεν ήταν στο σενάριο. Ο αυτοσχεδιασμός του αυτός, «κλεμμένος» από το αμερικανικό σόου «The Tonight Show starring Johnny Carson» απλά επισφράγισε μία υπέροχη ταινία.

Τελικά η παράνοια στον ρόλο μάλλον εμπνέει τον αυτοσχεδιασμό. Έτσι εξάλλου, ο κινηματογράφος απέκτησε μία από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες στην ιστορία του: «You Talking to Me?».

Το σενάριο έλεγε ότι ο Robert De Niro έπρεπε απλά να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να του μιλά. Τίποτα πιο συγκεκριμένο. Εκείνος όμως αυτοσχεδίασε και η ατάκα του απλά έδειξε στο σινεμά ότι ένα αστέρι χάραζε τη δική του πορεία.

«Hsssss!» Ο Hannibal Lecter, κατά κόσμο Anthony Hopkins, γευματίζει. Το πιάτο περιλαμβάνει συκώτι, πουρέ φάβας και έναν... ήχο που ο Hopkins έκανε στη Jodie Foster κατά τη διάρκεια των προβών για να την ανατριχιάζει.

Ο σκηνοθέτης το είδε, το «ζήλεψε», φυσικά το κράτησε και on camera και κάπως έτσι ανατρίχιασε η Clarice και όλο το κινηματογραφόφιλο κοινό παγκοσμίως.

Σόφη Ζιώγου 
[email protected]