Μεγάλη νικήτρια η «Μικρά Αγγλία» στα «ελληνικά Όσκαρ»

brabeia1
ΤΡΙΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το συγκινητικό ταξίδι του Παντελή Βούλγαρη στη θαλασσοδαρμένη Άνδρο του '30 και του '40 αναδείχθηκε η μεγάλη κινηματογραφική στιγμή της προηγούμενης χρονιάς.

Η τελετή απονομής των 5ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη   Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και η «Μικρά Αγγλία» έλαμψε  αποσπώντας έξι από τα δεκατρία  βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια.

Συγκεκριμένα, απέσπασε τα βραβεία Μακιγιάζ, Ήχου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Φωτογραφίας και Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.​

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης. Στην  ομιλία του ανέφερε πως οι μισές ταινίες που έγιναν φέτος ανήκουν σε πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Επίσης, αναφορά έκανε στην υποστήριξη της πολιτείας, την οποία χρειάζεται ο ελληνικός κινηματογράφος.

«Ο υπουργός Πολιτισμού θυμάται το σινεμά μόνο όταν μια ταινία βραβεύεται στο εξωτερικό, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το ξεχνάει. Ο υπουργός δεν είναι εδώ σήμερα, αν και τον καλέσαμε και περιμένουμε να μας πει τα σχέδιά του για τον κινηματογράφο» είπε ο  κ. Κατσούφης, που διαμαρτυρήθηκε για την αδιαφορία της ΝΕΡΙΤ, τόσο για την αποπληρωμή των χρεών της ΕΡΤ, όσο και για την εφαρμογή του νόμου για το 10%.

Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Θέμης Πάνου για την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά ενώ το αντίστοιχο γυναικείου ρόλου κέρδισε η Κόρα Καρβούνη για την ερμηνεία της στην ταινία «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου.

Το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Νίκος Γεωργάκης για την ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, ενώ το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου κέρδισε η Ρένη Πιττακή για την ερμηνεία της στην ταινία «Miss Violence».​

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο εχθρός μου», η οποία κέρδισε συνολικά τρία βραβεία, καθώς βραβεύτηκε για το μοντάζ της αλλά και για το σενάριό της, το οποίο έχει γράψει ο Γιάννης Τσίρος.

Με το ειδικό βραβείο της Nova, το οποίο απονέμεται σε ένα διακεκριμένο κινηματογραφιστή της διασποράς, τιμήθηκε φέτος ο Κώστας Γαβράς. Ο Έλληνας σκηνοθέτης δήλωσε συγκινημένος, ευτυχής και περήφανος που βρέθηκε στα βραβεία της Ακαδημίας. «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα είναι για μένα όπως το παιχνίδι αμπάριζα. Παίρνω δύναμη και ξαναβγαίνω» είπε ο Κώστας Γαβράς μέσα στο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.​

Τιμητικό βραβείο Λουκία Ρικάκη
Το βραβείο «Λουκία Ρικάκη», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε σκηνοθέτη ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεγάλου μήκους, που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, κέρδισε φέτος ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία «Λάμπουν στο Σκοτάδι».

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε ο Χρίστος Γεωργίου και παρουσίασε η πρωταγωνίστρια της «Στρέλλας», Μίνα Ορφανού, με τον μοναδικό Μάκη Παπαδημητρίου να ανεβαίνει στη σκηνή για την απονομή του βραβείου φωτογραφίας και να παραμένει έως τη λήξη της τελετής διασκεδάζοντας το κοινό με τον δικό του απολαυστικό τρόπο.​

Τα βραβεία αναλυτικά:

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Από τη Γη στη Σελήνη», Άγγελος Σπάρταλης

Βραβείο Μακιγιάζ
«Μικρά Αγγλία»,  Εύη Ζαφειροπούλου

Βραβείο Ήχου
«Μικρά Αγγλία», Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος

Βραβείο Ενδυματολογίας
«Μικρά Αγγλία»,  Γιούλα Ζωιοπούλου

Βραβείο Σκηνογραφίας
«Μικρά Αγγλία», Αντώνης Δαγκλίδης

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Οι Αισθηματίες», Αλέξανδρος Βούλγαρης

Βραβείο Μοντάζ
«Ο Εχθρός μου», Γιώργος Μαυροψαρίδης

Βραβείο Φωτογραφίας
«Μικρά Αγγλία», Σίμος Σαρκετζής

Βραβείο Β'  Γυναικείου Ρόλου
«Miss Violence», Ρένα Πιττακή

Βραβείο Β'  Ανδρικού Ρόλου
«Να Κάθεσαι και να Κοιτάς», Νίκος Γεωργάκης

Βραβείο Α'  Γυναικείου Ρόλου
«September», Κόρα Καρβούνη

Βραβείο Α'  Ανδρικού Ρόλου
«Miss Violence», Θέμης Πάνου

Βραβείο Σεναρίου
«Ο Εχθρός μου», Γιάννης Τσίρος

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», Ελίνα Ψύκου

Βραβείο Σκηνοθεσίας
«Ο Εχθρός μου», Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Washingtonia», Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Λάμπουν στο Σκοτάδι», Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Μικρά Αγγλία», Κατερίνα Χελίώτη και Γιάννης Ιακωβίδης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]