Oldboy: τι συνέβη πίσω από τις κάμερες;

oldboy
ΤΡΙΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο Spike Lee έχει κέφια και μας κάνει την τεράστια χάρη να ξαναβγάλει στο πανί (την Κυριακή του Πάσχα μάλιστα) μία ιστορία εκδίκησης από την N.Κορέα.

Φυσικά, όλοι καταλάβατε ότι μιλάω για το βραβευμένο στις Κάννες, Oldboy.

Το πρωτότυπο ανήκει στον σκηνοθέτη Chan-wook Park, ενώ το σενάριο είναι προσαρμογή από μάνγκα (δηλαδή γιαπωνέζικο κόμικ), γραμμένο από τους Nobuaki Minegishi και Garon Tsuchiya.

Στην αμερικανική εκδοχή του, Oldboy είναι ο Josh Brolin και συμπρωταγωνίστριά του η Elizabeth Olsen, η οποία μάλιστα δε γνώριζε το τέλος της ιστορίας. Όταν το είδε, δήλωσε «Δεν έχω σοκαριστεί περισσότερο στη ζωή μου. Ούτε έχω αισθανθεί μεγαλύτερη έκπληξη με το τέλος κάποιας ταινίας, ίσως μόνο με την «Έκτη αίσθηση».

Η αρχική βερσιόν του Spike Lee ήταν διάρκειας 140 λεπτών αλλά το στούντιο την έκοψε στα 105. Ο πρωταγωνιστής του δήλωσε ότι προτιμά την εκδοχή του Lee.

Ο Josh Brolin μάλιστα ασχολήθηκε τόσο πολύ με το project αυτό, που το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του τίτλου είναι καθαρά δικό του δημιούργημα.

Η διάσημη και συγκλονιστική σκηνή του διαδρόμου (όποιοι έχετε δει το κλασικό Oldboy θα καταλάβετε, όποιοι όχι σπεύσατε να το δείτε) γυρίστηκε χωρίς καμία διακοπή αλλά υπέστη αρκετό μοντάζ για την τελική της εκδοχή.

Ο Cinqué Lee, ο αδερφός του Spike Lee, υποδύεται τον υπάλληλο ξενοδοχείου, που φαίνεται σε μία φωτογραφία στο κελί και εμφανίζεται ως παραίσθηση.

Ίσως αυτό είναι ένα εσωτερικό αστείο του Spike Lee και του πολύ καλού του φίλου επίσης σκηνοθέτη Jim Jarmusch, καθώς στο φιλμ του δεύτερου, Mystery Train (1989), ο αδερφός του Lee είχε εμφανιστεί επίσης σαν υπάλληλος ξενοδοχείου.

Για τον ρόλο του Andrian (Woo-jin Lee στο πρωτότυπο) είχαν προταθεί αρχικά οι Christian Bale, Colin Firth και Clive Owen αλλά αρνήθηκαν και έτσι ο ρόλος κατέληξε στον Sharlto Copley.

Για τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο πάλι, ο Spike Lee είχε στο νου του τη Rooney Mara ή την Mia Wasikowska αλλά και οι δύο είπαν όχι. Επόμενη πρόταση ήταν η Lilly Collins, η οποία αν και πέρασε από οντισιόν, δεν κέρδισε τον ρόλο.

Πριν όμως ο Josh Brolin γίνει «Οldboy», o ρόλος είχε προταθεί στον Will Smith, ο οποίος αν δεχόταν, τη σκηνοθεσία θα αναλάμβανε ο Steven Spielberg.

Ο Smith απέρριψε την πρόταση (άρα εκτός κα ο Spielberg). Επόμενο όνομα, ο υπερκατάσκοπος Daniel Craig, ο οποίος επε και αυτός όχι.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Spike Lee να σκηνοθετεί τον Josh Brolin, ο οποίος είχε προταθεί για Oscar β΄ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του ως Dan White δίπλα στον Sean Penn στην ταινία Milk.

Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Κυριακή του Πάσχα από τη Feelgood.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]