Οι απίστευτες μεταμορφώσεις των σταρ

transform
ΤΡΙΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο ηθοποιός τσαλακώνεται και αυτό το έχουμε πει πολλές φορές. Εκεί ενδεχομένως να έγκειται και η διαφορά του καλού απ’ τον εξαιρετικό ηθοποιό: στην ευελιξία του.

Βέβαια, εκτός από την υποκριτική του δεινότητα πολλές φορές και το μακιγιάζ κυριολεκτικά κάνει θαύματα. Πέρα από τα κιλά που ίσως χρειαστεί να χάσει ή να πάρει κάποιος ηθοποιός (βλέπε Matthew McConaughey και Christian Bale με αντίστοιχα Oscar για τις μεταμορφώσεις τους), οι ειδικοί του μακιγιάζ είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά.

Ο Τενεκεδάνθρωπος Jack Haley στον Μάγο του Οζ του 1939 και οι συμπρωταγωνιστές του φυσικά Ray Bolger και Bert Lahr χρειάστηκε να καθίσουν στην καρέκλα του μακιγιάζ ώρες ολόκληρες για να μεταμορφωθούν. Μάλιστα, λέγεται ότι τότε τους ανάγκαζαν να τρώνε μόνοι τους στα καμαρίνια γιατί τρόμαζαν τους παρευρισκομένους στην καφετέρια της MGM.

Ο John Hurt ως Άνθρωπος Ελέφαντας.

Η μεταμόρφωση του John Hurt σε «Elephant Man» παραμένει συγκλονιστική έστω και αν έχουν περάσει 34 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας. Η μεταμόρφωση αυτή χρειαζόταν περίπου 7-8 ώρες για την τοποθέτηση του μέικ απ και των προσθετικών και 2 ώρες για να την αφαίρεσή τους.

Και μιας και ξεκινήσαμε από τα παλιά, η Tootsie (1982) του Dustin Hoffman είναι παράδειγμα που πρέπει να διδάσκεται σε σχολές υποκριτικής και μακιγιάζ και οι 10 υποψηφιότητές της για Oscar είναι η ελάχιστη αναγνώριση. Το περίεργο είναι ότι η ταινία δεν ήταν υποψήφια στην κατηγορία του μακιγιάζ, όμως.

Μία δεκαετία αργότερα, ο αστείρευτος καλλιτεχνικά Robin Williams μας σύστησε την Mrs. Doubtfire, μία βρετανίδα οικονόμο, που θύμιζε τον αμερικανό ηθοποιό μόνο σε επίπεδο χιούμορ.

Ο Michael Keaton ήταν αγνώριστος ως «Σκαθαροζούμης» ενώ η μεταμόρφωση του Danny De Vito σε πιγκουίνο για τις ανάγκες της επιστροφής του Batman τo 1992 ακόμα θεωρείται εκπληκτική.

Ο Gimli, ο συμπαθέστατος νάνος του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» δεν είναι άλλος από τον John Rhys-Davies, ο οποίος μάλιστα έχει ύψος 1.85 και ήταν ο πιο ψηλός στο σετ. Ένα μπράβο στην ομάδα του μακιγιάζ είναι λίγο νομίζω.

Ο Ralph Fiennes από την άλλη, χρειαζόταν 2-3 ώρες μακιγιάζ για να έχει αυτή την εμφάνιση στις ταινίες του Harry Potter ενώ η προσθετική μύτη της Virginia Woolf, έκανε την λαμπερή Nicole Kidman να μετρά τις …Ώρες στο μακιγιάζ. Το Oscar ήταν μία δίκαιη ανταμοιβή.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές μεταμορφώσεις όμως στο σινεμά ήταν αυτή της Charlize Theron σε Aileen Wuornos στην ταινία που πριν από 10 χρόνια της χάρισε το Oscar. Η νοτιοαφρικάνα ηθοποιός ήταν συγκλονιστική στο Monster.

Edna Turnblad ή John Travolta. Δύσκολη απόφαση καθώς ο πάλαι ποτέ γόης του μιούζικαλ κατάφερε να μεταμορφωθεί απίστευτα για τον ρόλο του στο «Hairspray» (2007). Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 4 ώρες καθημερινό μακιγιάζ.

Μπορεί ο James Franko να ασχημύνει; Όποιος έχει δει το όχι και τόσο επιτυχημένο Spring Breakers μάλλον θα απαντήσει θετικά αφού ο γόης Franko με μεταλλικά δόντια, τύπου ράστα

μαλλιά, πελώρια γυαλιά ηλίου και ψεύτικο μαύρισμα δεν είναι και ό,τι πιο όμορφο έχει αντικρύσει το ανθρώπινο μάτι.

Η προσπάθεια των Martial Corneville, Lynn Johnson και Matthew W. Mungle να μεταμορφώσουν την Glenn Close σε Albert Nobbs ήταν, αν μη τι άλλο, άξια ενός Oscar.

Ωστόσο, αρκέστηκαν στην υποψηφιότητα καθώς το βραβείο απέσπασαν οι Mark Coulier και J. Roy Helland, οι οποίοι έκαναν την αήττητη Meryl Streep μία σωστή Σιδηρά κυρία.

Τη στιγμή που η Halle Berry υποδύθηκε έναν ασιάτη άντρα, τότε ναι, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το μακιγιάζ κάνει θαύματα. Όλα αυτά συνέβησαν στο «Cloud Atlas» όπου υποδύθηκε μεταξύ άλλων και τον Ovid.

Και μάλλον με το Cloud Atlas πρέπει να ολοκληρώσω κιόλας, γιατί ειλικρινά μετά τη μεταμόρφωση του Hugh Grant σε Kona Chief και του Tom Hanks σε…όλους τους χαρακτήρες που υποδύθηκε στην ταινία, μάλλον τα λόγια είναι περιττά.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]