Oι 9 συγκλονιστικές ερμηνείες της Meryl Streep

meryl
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το να προσπαθήσεις να ξεχωρίσεις μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες της γυναίκας που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ των βραβεύσεων, είναι σχεδόν αδύνατο.

Σκέφτεσαι, προσθέτεις, αφαιρείς αλλά τελικά είναι μάταιο να πεις ότι εκεί η Streep ήταν καλή και αλλού όχι. Είναι αβίαστα υπέροχη σε όλες τις κινηματογραφικές της ερμηνείες.

Το ταλέντο σίγουρα περισσεύει σε αυτή τη γυναίκα. Και απορώ πόσα ακόμα μπορεί να δώσει στο παγκόσμιο σινεμά. Θεωρώ ότι η δοτικότητά της στο λειτούργημα (στην περίπτωσή της η λέξη «δουλειά» είναι λίγη για να περιγράψει αυτό που κάνει) που λέγεται υποκριτική, στον κάθε έναν ρόλο που αναλαμβάνει είναι η ειδοποιός λεπτομέρεια που την αναγάγει σε κορυφαία ηθοποιό.

Παρόλα αυτά θα επιχειρήσω να κάνω μία μικρή προσπάθεια για να θυμηθούμε μαζί τις καλύτερες στιγμές της στο πανί.

Η ικανότητά της να «γλιστρά» μέσα σε έναν ρόλο ενός εφιαλτικού αφεντικού στον αδυσώπητο χώρο της μόδας, στην ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada» κάνει το σκοτεινό και απόλυτα κακό χαρακτήρα που υποδύεται απλά ξεκαρδιστικά αστείο.

Από την άλλη, δεν είναι καθόλου δύσκολο να σκεφτείς τους λόγους που κατέκτησε το Oscar για την ερμηνεία της στην «Εκλογή της Σόφι» υποδυόμενη μία διασωθείσα του Άουσβιτς με συναισθηματικά τραύματα.

Το πρώτο της Oscar, σε ηλικία μόλις 30 ετών, το κατέκτησε με την εκπληκτική ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Μοναδικό δίδυμο με τον έτερο οσακρικό Dustin Hoffman, η ταινία είναι χαραγμένη στην ιστορία του κινηματογράφου ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Η Meryl Streep απλά, λιτά και απέριττα γίνεται Julia Child στο «Julie & Julia» (το οποίο προβλήθηκε μάλιστα χθες σε τηλεοπτικό κανάλι). Εμπνευσμένη, καθημερινή και πραγματικά υπέροχη χωρίς υπερβολές, η ερμηνεία της είναι για μία ακόμα φορά μοναδική.

Σε μία πιο …βαριά ταινία τώρα, το «Πέρα από την Αφρική». Ερωτευμένη κινηματογραφικά με τον διψασμένο για περιπέτεια Robert Redford και σε ένα ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς σκηνικό, η Streep διαπρέπει…ξανά.

Παίζοντας δίπλα σε ένα τεράστιο κεφάλαιο του παγκόσμιου σινεμά, τον Clind Eastwood, η Meryl Streep δε θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετική. Η ταινία σίγουρα μαγική και ένα από τα πιο όμορφα κλασικά ρομάντζα κυριαρχεί ακόμα στο πανί. Αγαπητέ μου αναγνώστη, «Οι γέφυρες του Μάντισον».

Πριν ακόμα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου, η Streep κλέβει τις εντυπώσεις σαν μία γυναίκα, της οποίας ο σύντροφος στέλνεται στο Βιετνάμ. Όλα αυτά συνέβησαν στον «Ελαφοκυνηγό», το 5 φορές βραβευμένο πολεμικό δράμα του Michael Cimino.

Meryl Streep, Philip Seymour Hofmann, Amy Adams, Viola Davis. Όλοι πρωταγωνιστές του «Doubt» (2008). Συγνώμη παιδιά, αλλά η κυρία των Oscar άθελά της, θεωρώ ότι σας επισκίασε όλους, όσο υπέροχοι και αν ήσασταν.

MCT / Allen J. Schaben

Τέλος (μόνο για αυτό το κείμενο όχι για την πρωταγωνίστριά του φυσικά), η Σιδηρά Κυρία των Oscar ενσαρκώνει μία μεγάλη φυσιογνωμία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Η Margaret Thatcher, ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στην Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο, μεταφέρεται συγκλονιστικά στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Meryl Streep. Τόσο υπέροχα μάλιστα που ενδεχομένως να μείωσε και τους ορκισμένους εχθρούς της.

Οι ώρες, Mamma Mia!, Μια Τρυφερή Σχέση, Ο θάνατος σου πάει πολύ ακόμη και ως Jessica Lovegoy, η κοπέλα του διάσημου Bart Simpson, η Meryl Streep είναι όντως αυτό που αποκαλούν οι κριτικοί, η πιο σπουδαία εν ζωή ηθοποιός.

Και εγώ ακόμα δεν μπορώ να αποφασίσω αν η εξυπνάδα της την οδηγεί σε πολύ καλές επιλογές, που αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητές της ή απλά το πηγαίο της ταλέντο την κάνουν εξαιρετική ηθοποιό.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]