Λάθος τίτλοι σε διάσημες ταινίες

wrong
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Υπόθεση: «τίτλος Χόμπιτ» και η απόφαση για το πώς τελικά θα ονομάζεται το τελευταίο μέρος της τριλογίας, μας έχει κάνει τον τελευταίο καιρό τα νεύρα...τσατάλια. Μα αποφασίστε λοιπόν!

Αν τελικά κρατήσουν την τελευταία έμπνευση «The Hobbit: The Battle Of The Five Armies», ο χρόνος μόνο θα δείξει αλλά μέχρι τότε εμείς θα σκανάρουμε παρόμοιες υποθέσεις...κινηματογραφικής αναποφασιστικότητας.

Γιατί μη νομίζετε ότι είναι η μοναδική ταινία που χρήζει παρακολούθησης. Κάθε άλλο. Ένα σωρό διάσημες ταινίες χρειάστηκε να αλλάξουν τίτλο ξανά και ξανά (και ξανά, γιατί όχι;) μέχρι τελικά να καταλήξουν σε αυτόν με τον οποίο τις μάθαμε εμείς.

Για παράδειγμα το «Pretty Woman» αρχικά θα κυκλοφορούσε με τον τίτλο «3.000», δηλαδή το ποσό που είχε τάξει ο Richard Gere στη Julia Roberts. Δεν το λες και ρομαντικό.

Η ιστορία του «American Pie» πάλι πέρασε από σαράντα κύματα. «Teenage Sex Comedy That Can Be Made For Under $10 Million That Your Reader Will Love But The Executive Will Hate». Πώς είπατε; Ναι κι όμως, αυτός ήταν ο αρχικός τίτλος, που για ευνόητους λόγους αντικαταστάθηκε από τον… «East Great Falls High».

Έστω! Καθώς όπως λέει και το γνωμικό «το μη χείρον βέλτιστον». Ευτυχώς πάλι, οι υπεύθυνοι ήρθαν στα λογικά τους και κατέληξαν στο «American Pie».

«Tomorrow Never Lies» ή «Tomorrow Never Dies»; Δύσκολη η απόφαση για την παραγωγή, που αισίως κατέληξε στο δεύτερο, το οποίο έχει και έναν πιο δραματικό τόνο.

Το δραματικό βέβαια πρέπει να είναι και αντιπροσωπευτικό της υπόθεσης της ταινίας. Για παράδειγμα αν η ταινία «Ενώ εσύ κοιμόσουν» λεγόταν «Coma Guy», δε νομίζω ότι θα ήταν πολλοί αυτοί που θα της αφιέρωναν ένα δίωρο.

Γιατί, ναι μεν, είναι δραματική μία ταινία για έναν άνθρωπο σε κώμα, αλλά η συγκεκριμένη αφορά σε μία ρομαντική κομεντί και τίποτα περισσότερο.

«Ανηδονία» ονομάζεται η ανικανότητα κάποιου να νιώσει ευχαρίστηση. Σίγουρα παραπέμπει σε Woody Allen αλλά όσο και αν σου αρέσει η κινηματογραφική του παράνοια δε θες να έχεις ένα λεξικό δίπλα σου για να αποφασίσεις πια ταινία θα δεις.

Το «Annie Hall» από την άλλη, είναι λιτό και απέριττο. Κατανοητό.

Στην περίπτωση όμως, που κάνεις μία ταινία τρόμου και την ονομάσεις …Ταινία τρόμου, μην περιμένεις ότι αυτήν την παντελή έλλειψη έμπνευσης και φαντασίας, θα την εκτιμήσει το κοινό. Το «Scream» από την άλλη δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες και το Scary Movie αφήστε το για την παρωδία καλύτερα.

«Αυτή η πλευρά της αλήθειας» ήταν ο αρχικός τίτλος της ταινίας «The Invention of Lying». Πολύ καλύτερη απόφαση να χρησιμοποιήσουν το ψέμα και την ανακάλυψή του αλλά δυστυχώς η ελληνική εκδοχή «Ο ψευταράς» ήρθε για να ακυρώσει κάθε έμπνευση.

«Ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα τα ανδροεϊδή;». Όποιος βρει ποια ταινία είναι αυτή, ειλικρινά υποκλίνομαι. Ως τίτλος είναι ιδιαίτερος πρέπει να ομολογήσω αλλά μάλλον το τελικό «Blade Runner» έχει άλλη χάρη.

Οι υπεύθυνοι για την ονομασία της ταινίας «Hitch: Ο Μετρ του Ζευγαρώματος» μάλλον έπρεπε να κρατήσουν τον πρώτο τίτλο που είχε η ταινία. «Το τελευταίο πρώτο φιλί» είναι σαφέστατα πιο εύηχο αν και προδίδει πολλά για την υπόθεση.

Το «Goodfellas», ελληνιστί «Τα καλά παιδιά» του παλιού καλού σινεμά που υπογράφει ο Martin Scorsese είναι αδιαμφισβήτητα μία υπέροχη ταινία.

Ο πρώτος τίτλος που είχε ήταν «Wiseguy» (κάτι σαν εξυπνάκιας δηλαδή, που στα ελληνικά δεν ακούγεται ωραία), ο οποίος ήταν και ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου του Nicholas Pileggi, που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. 

Αλλά η παραγωγή αναγκάστηκε να καταλήξει στο πολύ καλύτερο Goodfellas, όταν ενημερώθηκε ότι υπήρχε ήδη τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Wiseguy».

Κλασική αξία το «Ε.Τ: ο εξωγήινος». Απλό, κατανοητό, ιδιοφυές. Ευτυχώς που η παραγωγή κατέληξε σε αυτόν γιατί η εναλλακτική ήταν «Η ζωή ενός αγοριού». Αδιάφορο.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]