Cinecittà: 77 χρόνια γιορτής από τη Google

cinecitta
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Google γιορτάζει τα 77 χρόνια της Cinecittà, αφιερώνοντας το σημερινό της doodle στην ιταλική επικράτεια στην ημέρα όπου ο ιταλικός κινηματογράφος απέκτησε τα διάσημα στούντιο των επιτυχιών.

Από το Ben Hur μέχρι τις αμέτρητες επιτυχίες της άνθισης του ιταλικού σινεμά, ενός κινηματογράφου που πλούτισε την παγκόσμια 7η τέχνη, με τα «διαμάντια» του, τα στούντιο της Cinecitta, έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες.

Εμπνευστής και ιδρυτής του «The Dream Factory», όπως αποκαλείται, ο Μπενίτο Μουσολίνι, που το 1937 αποφάσισε ότι η ιταλική κουλτούρα πρέπει να αποκτήσει το δικό της σπίτι.

Ο Μουσολίνι άνοιξε, σύμφωνα με την Telegraph, τα κινηματογραφικά στούντιο χρησιμοποιώντας το προπαγανδιστικό σλόγκαν «Il cinema è l'arma più forte», δηλαδή το σινεμά είναι το πιο ισχυρό όπλο.

Μία τεράστια έκταση έμελλε να γράψει ιστορία με τις παραγωγές που φιλοξένησε αλλά και τις περιπέτειες που η ίδια έζησε. Δε γλίτωσε ούτε από τους βομβαρδισμούς του Δευτέρου Πολέμου, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Ρώμη.

Αργότερα λειτούργησε ως καταφύγιο προσφύγων, παρέχοντας άσυλο σε χιλιάδες Ιταλούς και ξένους. Στη δεκαετία του ’50, η Cinecittà επιστρέφει στις ρίζες της και ξαναζεί στιγμές δόξας.

Σκηνή από τις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης"

Το «Χόλιγουντ του Τίβερη», όπως την αποκαλούσαν, έγινε το σπίτι για τους μαγικούς Ιταλούς δημιουργούς. Κύριος εκφραστής της ο Federico Fellini.

Τα χρόνια πέρασαν, η Cinecittà ήκμασε και παρήκμασε και αργότερα πέρασε σε χέρια ιδιωτών, για να γλιτώσει από τη χρεοκοπία. Κάπου τότε, το 1991 φιλοξένησε και τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τρία χρόνια αργότερα έγινε η σκηνή, όπου έδωσαν συναυλία οι Pink Floyd, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους «The Division Bell Tour» το 1994.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2007, μία πυρκαγιά στα διάσημα στούντιο ήρθε για να ταράξει τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Μεγάλο μέρος της original παραγωγής του BBC, Ρώμη, καταστράφηκε.

Σήμερα, παραμένει εστία δημιουργίας με ιταλικά και ξένα φιλμ να γυρίζονται στα στούντιό της. «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» του Martin Scorsese, «Υδάτινες ιστορίες» του Wes Anderson και τα αμφισβητούμενα «Πάθη του Χριστού» του Mel Gibson, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο γνωστών ταινιών που γυσρίστηκαν εκεί.

Ομως, η ημέρα της 28ης Απριλίου ανήκει κινηματογραφικά στην Cinecittà και το πολύχρωμο doodle της Google που μας υπενθυμίζει τελικά ότι ο κινηματογράφος είναι όντως  το πιο ισχυρό όπλο.