Ούτε ζάχαρη μη τους δανείσετε…

neighbors
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο καλός ο γείτονας είναι λαχείο. Και δε μιλάμε για παρατηρήσεις τύπου «χαμηλώστε τη μουσική αγαπητέ μου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας» και «ας συνεννοηθούμε καλύτερα με τη διαχειρίστρια».

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτά είναι σκηνικά της παλιάς καλής Αθήνας με τις κουάφ και τα σαββατιάτικα βράδια στου Ζαμπέτα.

Όταν λέμε «κακοί γείτονες» εννοούμε πικρόχολοι, ενοχλητικοί, μη σας πω ακόμα και…δολοφονικοί. Καμία σχέση δηλαδή με την κωμωδία «Ανυπόφοροι γείτονες» (δίδυμο Zac Efron- Seth Rogen) που βγαίνει την Πέμπτη 8 Μαΐου στις αίθουσες.

Ας ξεκινήσουμε απλά με τον ιδιόρρυθμο κύριο Melvin Udall (Jack Nicholson, για τους πολλούς) από το «Καλύτερα δε γίνεται». Ο σεξιστής, ρατσιστής, εριστικός συγγραφέας των  best-seller, προκαλεί τους γύρω του με χαρακτηριστικό του την αφόρητη μισανθρωπιά του, δηλαδή.

Παρόλα αυτά είναι αστείος και αρκεί μία Helen Hunt (Carol) για να τον συνεφέρει.

Πιο…kinky και πιο σκοτεινή η περσόνα του Zeke Hawkins, που υποδύθηκε το 1993 στο «Sliver» ο Billy Baldwin. Ο ένας εκ της γνωστής οικογενείας των ηθοποιών, κυνηγούσε ανεπανόρθωτα ό,τι φορούσε (ή δεν φρούσε ανά περιπτώσεις) φουστάνι.

Γόης από τους λίγους, με...to die for δικεφάλους που γύμναζε ανελλιπώς παρακολουθώντας παράλληλα όλους τους ενοίκους του κτιρίου του.

Και έστω και αν δεν ήταν αυτός ο δολοφόνος, πάλι δεν αποκάλυπτε ποιος ήταν γιατί έτσι θα μάθαιναν όλοι για τις κρυφές κάμερες που διατηρούσε, παρακολουθώντας τους γείτονές του. Ένα χόμπι είχε ο άνθρωπος πια!

Ακόμα πιο δολοφονικός και σίγουρα αντίστοιχα διεστραμμένος (μόνο που αυτός προέβη και σε πράξεις) ο Buffalo Bill ή Jame Gumb από τη «Σιωπή των αμνών».

Ο κατά κόσμον Ted Levine (βλέπε αρχηγός αστυνομίας στην τηλεοπτική σειρά Monk. Ναι, ο ίδιος είναι) είχε υποδυθεί στα νιάτα του τον κατά συρροή δολοφόνο που καλλιεργεί λεπιδόπτερα και απαγάγει νεαρές κορασίδες για να τους πάρει το …δέρμα.

Λίγη κοπτική –ραπτική και έτοιμο το συνολάκι. Είναι να μη σου τύχει.

Αλλά και η περίπτωση του Lt. Frank Fitts στο «Αmerican Beauty», δεν ήταν καλύτερη. Τα κατάλοιπα των βετεράνων του αμερικανικού στρατού ...γροθιά στο στομάχι της εκεί κοινωνίας με τον ρόλο που υποδύθηκε υπέροχα ο Chris Cooper.

Η βίαιη συμπεριφορά και οι ξυλοδαρμοί πρωταγωνιστούν στον οικογενειακό βίο αλλά τελικά σε όλα τα πράγματα υπάρχει θεία δίκη. Ειδικά αν είσαι ένας ομοφοβικός άντρας με βαθιά κρυμμένα ομοφυλοφιλικά ένστικτα.

Στην παρέα αυτή των κακών γειτόνων, δε μπορώ να ξεχάσω και τους Roman και Minnie Castevet. Οι γείτονες στην περίπτωση της ταινίας το «Μωρό της Ρόζμαρι» ξεκίνησαν από το 1968 να εμπνεύσουν τον κινηματογράφο και να μας κάνουν όλους να κοιτάμε από το ματάκι της πόρτας (θερίζει η εγκληματικότητα, σου λέει).

Παλιές «καραβάνες» στην πολυκατοικία οι Sidney Blackmer και Ruth Gordon, που τους υποδύθηκαν, όσο να πεις, θέλουν να βρουν να ασχολούνται με κάτι. Εξάλλου, πόση φασαρία μπορεί να προκαλέσει ένα …φιλήσυχο ζευγάρι 80άρηδων;

Αν βέβαια έχετε δει το «Purge» (Κάθαρση) , που έχω αναφέρει αρκετές φορές, θα καταλάβετε γιατί πριν μετακομίσετε κάπου, εκτός από τα κοινόχρηστα, το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα τους σπιτιού, καλό θα ήταν να ρίχνετε και καμιά ματιά στους γείτονες, πρώτα. Έτσι για τον φόβο των Ιουδαίων.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]