Οι υποψηφιότητες για τα «ελληνικά Όσκαρ»
Τα «ελληνικά Όσκαρ», δηλαδή τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μπήκαν στην τελική ευθεία με την ανακοίνωση των οριστικών υποψηφιοτήτων.
Μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας, από τις 10-12 Μαρτίου, αναδείχτηκαν οι ταινίες που περνούν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Η απονομή των βραβείων έχει προγραμματιστεί στις 3 Μαϊου και η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας , Τάσος Μπουλμέτης υπογράμμισε τη θετική παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό : «η δεύτερη χρονιά, μας βρίσκει σε μια πολύ καλή περίοδο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Είχαμε πολλές συμμετοχές και διακρίσεις, με αποκορύφωμα την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» για Όσκαρ.
Αυτή, άλλωστε ήταν η επίσημη πρόταση της Ακαδημίας που επιβεβαίωσε τον θεσμικό μας λόγο. Με αφορμή τον νέο νόμο για τον κινηματογράφο, καθώς και το πολύ φρέσκο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. όλοι περιμένουμε να αρχίσουν τα πράγματα να λειτουργούν, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο που, αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ο κινηματογράφος διαπρέπει», τόνισε ο ίδιος. Η φετινή απονομή των βραβείων εγκαινιάζει και τη στρατηγική συνεργασία της Ε.Α. Κ. με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Χρήστος Καράς: «Ήδη οι οπτικοακουστικές τέχνες έχουν μια σημαντική θέση στο πρόγραμμα της Στέγης, ωστόσο τώρα γίνεται ένα περαιτέρω βήμα για τη δυναμικότερη παρουσία του κινηματογράφου στη Στέγη. Η Ακαδημία είναι ένας δραστήριος φορέας που βλέπει τη λειτουργία του μέσα από μια ευρεία οπτική ακριβώς όπως βλέπουμε και εμείς τον πολιτισμό, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα. Ειδικά για τον κινηματογράφο, που θεωρούμε ότι είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς του ελληνικού πολιτισμού».
Ποιοι ξεχώρισαν στις υποψηφιότητες:
Η «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα συγκέντρωσε συνολικά 12 υποψηφιότητες και διεκδικεί μεταξύ άλλων τα βραβεία δεύτερου γυναικείου και ανδρικού ρόλου (για την Ιωάννα Τσιριγκούλη και τον Ερρίκο Λίτση αντίστοιχα), βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, σκηνοθεσίας και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας.
Ακολουθεί το ασπρόμαυρο φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη «Μαχαιροβγάλτης» με εννιά υποψηφιότητες που εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου, δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Βαγγέλη Μουρίκη, πρώτου γυναικείου ρόλου για την Μαρία Καλλιμάνη και ταινίας μεγάλου μήκους μυθοπλασίας.
Το ενδιαφέρον των μελών της Ε.Α.Κ. προσέλκυσε και η σατιρική ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα για το σύστημα υγείας «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη» που είναι υποψήφια σε οκτώ ενότητες (μεταξύ των οποίων σεναρίου, σκηνοθεσίας, πρώτου και δεύτερου ανδρικού ρόλου για τους Αργύρη Ξάφη και Δημήτρη Ήμελλο, και μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας). Η βραβευμένη στο εξωτερικό ταινία «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη είναι υποψήφια για τα βραβεία σεναρίου, σκηνοθεσίας, πρώτου γυναικείου ρόλου (για την Αριάν Λαμπέντ) και βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας.
Το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη είναι υποψήφιο σε επτά κατηγορίες (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, δεύτερου γυναικείου ρόλου για τη Μαρία Ζορμπά, πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Δημήτρη Καταλειφό κ.τ.λ.). Συνολικά, υποβλήθηκαν στην Ακαδημία 17 ταινίες μυθοπλασίας, 7 ντοκιμαντέρ και 25 μικρού μήκους. Από αυτές, υποψήφιες για τα βραβεία είναι 11 μυθοπλασίας, 3 ντοκιμαντέρ και 5 μικρού μήκους.







