Χολιγουντιανοί σταρ σε ρόλο κομπάρσου

start
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2014

Όλοι (μάλλον) ξεκινάμε από χαμηλά και σταδιακά, με τα χρόνια και την εμπειρία ανεβαίνουμε στην επαγγελματική κλίμακα.

Ναι, όλα αυτά προ κρίσης αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το ζήτημα είναι, ότι ακόμα και πρωτοκλασάτα ονόματα της show biz και των χολιγουντιανών παραγωγών, πριν μπουν πρώτα στη «μαρκίζα» των τίτλων, εμφανίστηκαν και δεν έβγαλαν «άχνα» σε κάποια σκηνή μιας ταινίας.

Ο Sylvester Stallone για παράδειγμα είχε κάνει τον κομπάρσο στην ταινία του Woody Allen (1971) «Bananas». Εμφανίστηκε ως ο απατεώνας του τρένου ενώ την ίδια χρονιά έκανε και ένα disco χορευτικό στο ψυχολογικό δράμα με την Jane Fonda, «Η εξαφάνιση».

Έξι χρόνια μετά το 1976, θα προτεινόταν για Oscar Α΄ανδρικού ρόλου και σεναρίου με το «Ρόκι» και θα γινόταν ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία του θεσμού με αυτές τις υποψηφιότητες.

Μπορεί να υποκλίνονται όλοι πλέον στον Brad Pitt, αλλά πριν μπει για τα καλά στη βιομηχανία του κινηματογράφου, χρειάστηκε να κάνει τον νεαρό που κρατά ένα ποτό στο «Hunk», το σερβιτόρο στο «Η συμμορία με τις Porsche» με πρωταγωνιστή τον Charlie Sheen και ένα party animal στο «Λιγότερο από μηδέν».

Στην ταινία αυτή του 1987 μάλιστα, έναν μουσικό (χωρίς όνομα φυσικά) υποδύθηκε και ο Anthony Kiedis, ο frontnman των Red Hot Chili Peppers.

Clint Eastwood, ένα τεράστιο όνομα του παγκόσμιου σινεμά. Ο θρύλος του ηθοποιού αυτού που κατάφερε να κάνει εξίσου εκπληκτική καριέρα και ως σκηνοθέτης, στη δεκαετία του ’50 χρειάστηκε να συμμετάσχει σε πάρα πολλές παραγωγές ως κομπάρσος πριν τον ανακαλύψει ο φακός.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Clark Gable, που στη δεκαετία του ’20 συμμετείχε σε πληθώρα βωβών ταινιών, συμπεριλαμβανομένης και της «Εύθυμης χήρας» του Erich von Stroheim, όπου κάνει έναν χορευτή.

Η γοητευτική Renée Zellweger, υποδύθηκε μία εκ των νεαρών κοριτσιών στην παρέα των «Νεανικών Μπερδεμάτων» το 1993. Μία δεκαετία σχεδόν μετά, έκανε το μεγάλο «μπαμ» ως Bridget Jones και έκτοτε άλλαξαν όλα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην ταινία «Νεανικά μπερδέματα» ως κομπάρσος εμφανίστηκε και ο Ben Affleck. Γεγονός που μας οδηγεί αυτόματα στον Matt Damon.

Η φιλία τους κρατά χρόνια. Τα πάντα μαζί έκαναν αυτά τα παιδιά, από ταινίες, Oscar μέχρι τους κομπάρσους. Έτσι, και το 1989 εμφανίστηκαν να περιφέρονται στο πάρκο Fenway στην ταινία «Ο ξυπόλητος Joe».

Αν είστε ιδιαίτερα παρατηρητικός θα έχετε σίγουρα δει τον Bruce Willis να βρίσκεται στη σκηνή του δικαστηρίου στην ταινία «Η ετυμηγορία» με τον Paul Newman το 1981 ενώ πολλά χρόνια μετά το 2003 στην ταινία «Τα κακά παιδιά 2», αν προσέξετε καλά θα δείτε τη Megan Fox να χορεύει στη σκηνή στο club.

Φυσικά, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η καριέρα της πήρε άλλη τροπή, πολύ σύντομα.

Ο Jackie Chan από την άλλη ως έφηβος, δε θα μπορούσε παρά να βρεθεί σε μία  ή καλύτερα σε δύο ταινίες του Bruce Lee: «Οι ματωμένες γροθιές του καράτε» (1971) και «Ο κίτρινος πράκτορας του Χονγκ Κονγκ» (1973).

Πιο τυχεροί ήταν ο James Dean και η Marilyn Monroe στα ξεκινήματά τους όμως και αυτό γιατί μπορεί να ήταν κομπάρσοι αλλά τουλάχιστον είχαν μία ατάκα.

«The guy’s a professional» είπε ο Dean το 1951 όταν συμμετείχε στην κωμωδία των Dean Martin και Jerry Lewis «Δύο ναύτες και ένα κορίτσι» ενώ κάποια χρόνια νωρίτερα το «απόλυτο θηλυκό» του Χόλιγουντ, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο «Scudda Hoo! Scudda Hay!» το 1948 λέγοντας «Hi Rad» και κατάφερε να κάνει το βλέμμα του παγκόσμιου σινεμά να «κολλήσει» πάνω της.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]