Οι πιο ακριβές παραγωγές στην ιστορία του σινεμά

money
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2014

Το σινεμά θέλει έμπνευση, μεράκι και πολύ (μα πάρα πολύ) χρήμα.

Εμείς ως θεατές χαιρόμαστε το αποτέλεσμα μιας κινηματογραφικής προσπάθειας. Άλλοτε μένουμε ευχαριστούμενοι και άλλοτε πάλι όχι. Οι συντελεστές των ταινιών βέβαια πέρα από τα πολυπόθητα βραβεία και τη φήμη, απολαμβάνουν και τους... οικονομικούς κόπους της προσπάθειάς τους.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να καταβάλουν όμως πολύ ιδρώτα και κάμποσα εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του financesonline.com.

To  Avatar για παράδειγμα του James Cameron ξεκίνησε πολλές βλέψεις, τις οποίες εξαργύρωσε στην πορεία. Το κόστος της ταινίας λέγεται ότι έφτασε τα 237 εκατ. δολάρια.

Η αρχική ιδέα ήταν να γίνει η ταινία το 1999 αλλά μάλλον για να βρει παραγωγούς και την απαραίτητη τεχνολογία, ο Cameron χρειάστηκε να περιμένει 10 ολόκληρα χρόνια. Δε βγήκε ζημιωμένος όμως. Για να δούμε και το Avatar 2 τι θα κάνει το 2016. Το box office πάντως για το Avatar «έγραψε» 2.782.275.172 δολάρια.

Ο John Carter: ανάμεσα σε δύο κόσμους του Andrew Stanton πάλι πριν από  2 χρόνια κόστισε περίπου 250 εκατ. δολάρια. Μεγάλες βλέψεις. Δεν το λες και επιτυχημένο project αν σκεφτείς ότι τα κέρδη του ανήλθαν στα 282. 778. 100 δολάρια και μάλιστα προήλθαν από τις αγορές εκτός ΗΠΑ.

Είναι ρίσκο το σινεμά και κάποιοι μάλλον δε μαθαίνουν από τα λάθη τους. Εξού και ετοιμάζεται (όπως λένε οι φήμες) το John Carter: the Gods of Mars, το σίκουελ δηλαδή.

Τα ίδια χρήματα χρειάστηκαν και για τον Χάρι Πότερ και τον Ημίαιαμο Πρίγκηπα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον οι απολαβές, τα βραβεία και η φήμη ήταν σε υπερθετικό βαθμό.

Η τεράστια εισπρακτική του επιτυχία έφτασε αισίως τα 934.416.487 δολάρια και κάπως έτσι κατέκτησε η συγκεκριμένη ταινία τον τίτλο του πιο κερδοφόρου «Χάρι Πότερ».

Λίγα πιο ψηλά, στα 258 εκατ. δολάρια «έκλεισε» το budget του Spider-man 3. Ο πιο δημοφιλής ήρωας του 21ου αιώνα μπήκε σε νέες περιπέτειες και κατέκτησε την τρίτη θέση, στην ιστορία των πιο ακριβών παραγωγών που έγιναν ποτέ στον κινηματογράφο.

Στο box office καταγράφηκαν κέρδη ύψους  890.871.626 δολαρίων. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2007, την εποχή δηλαδή που οι ταινίες (γενικά) απέφεραν κέρδη ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Αριθμός ρεκόρ που μάλλον απέχει πολύ από την …κρίση. Χρυσές μέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου στην κυριολεξία. Shrek και Superbad συνέδραμαν δεόντως σε αυτή την επιτυχία.

Μία θέση πριν την κορυφή, με κόστος 260 εκατ. δολάρια βρίσκεται το «Tangled» δηλαδή, Μαλλιά Κουβάρια στην ελληνική εκδοχή.

Το animation (το μόνο στη λίστα με τα πιο ακριβά projects μάλιστα) κέρδισε μία υποψηφιότητα στα Oscar (για το τραγούδι I See the Light) και η προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα ιστορία της Ραπουνζέλ, έπειτα από 6 ολόκληρα χρόνια που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί, κατάφερε αισίως να αποφέρει κέρδη 591.794.936 δολαρίων.

Η κορυφή δεν είναι έκπληξη. Τα επίσης επιτυχημένα και ακριβοπληρωμένα σίκουελ το μαρτυρούν και «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο Τέλος του Κόσμου» ή Πειρατές 3 δικαιώθηκαν φέρνοντας το 2007 στα ταμεία της παραγωγής και τις τσέπες των συντελεστών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 963.420.425 δολαρίων, τριπλασιάζοντας (και κάτι παραπάνω) τις αρχικές οικονομικές προσδοκίες.

Μένει να δούμε εάν οι νέες περιπέτειες των Πειρατών, που αναμένονται να κατακλύσουν τις κινηματογραφικές οθόνες το 2015 θα είναι το ίδιο προσοδοφόρες.