Πέθανε ο «πατέρας» του Alien

hans
ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2014

Στα 74 του χρόνια ο γλύπτης, ζωγράφος και δημιουργός του διάσημου «Alien: ο επιβάτης του διαστήματος» του Ridley Scott, Hans Ruedi Giger πέθανε έπειτα από τραυματισμό που υπέστη λόγω πτώσης.

Ο σουηδός καλλιτέχνης γνωστός ως HR Giger, που είχε κερδίσει το 1980 το Oscar στην κατηγορία των οπτικών εφέ για τo διάσημo Alien, όπως μετέδωσε το σουηδικό κανάλι SRF πέθανε χθες το απόγευμα ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Γεννημένος το 1940, μετακόμισε στη Ζυρίχη στα 22 του χρόνια για να  σπουδάσει αρχιτεκτονική και βιομηχανικό σχέδιο, διατηρώντας παράλληλα την αγάπη του για την τέχνη.

Έπειτα από την αποφοίτησή του, σύμφωνα με το www.ibtimes.co.uk το 1966 και ασχολήθηκε αρχικά με την εσωτερική διακόσμηση.

Αργότερα στράφηκε αποκλειστικά όμως στην τέχνη και εμπνευσμένος από τον HP Lovecraft και το Necronimicon κατάφερε να χτίσει μία ολόκληρη καλλιτεχνική ιστορία με …εφιαλτικά σχέδια.

«Την πρώτη φορά που έριξα μια ματιά στα έργα του, κατάλαβα ότι δεν είχα υπάρξει ποτέ πιο σίγουρος στη ζωή μου» είχε πει οScott όταν ρωτήθηκε για τη συνεργασία τους.

Εκτός από το Alein, ο Giger είχε σχεδιάσει το εγκαταλελειμμένο πλοίο, τα αυγά των εξωγήινων, το διάσημο μωρό... xenomorph που εκρήγνυται από το στήθος του John Hurt και το Space Jockey, που αποτέλεσαν αντικείμενα και στον πρόσφατο Προμηθέα του Ridley Scott.

Ο Giger συνέχισε να εργάζεται στη βιομηχανία του κινηματογράφου αλλά ποτέ με την ίδια επιτυχία. Τα Poltergeist II, Alien 3 και Species ήταν επίσης δημιουργίες του.

Το 1998, ο Giger άνοιξε ένα μουσείο στην Ελβετία με πίνακες, γλυπτά, δημιουργίες από τις ταινίες που συμμετείχε αλλά και έργα της προσωπικής του συλλογής, με κορυφαία αυτά του Salvador Dali.