Αυτοί που τα κατάφεραν μετά τα 40

late
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2014

Ποιος είπε ότι το σινεμά θέλει μόνο γραμμωμένους κοιλιακούς, σφριγηλό δέρμα και απολυτήριο λυκείου μετά το 2000;

Όσοι δεν το έβαλαν κάτω και επέμειναν στην οθόνη και το πανί δικαιώθηκαν έστω και μετά τα 40 τους χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν.

Μπορεί για παράδειγμα να μην το σκεφτόμαστε, αλλά ο πλέον διάσημος Gene Hackman έπρεπε να περιμένει μέχρι το 37 του χρόνια (οκ, λίγο πριν τα 40 ο συγκεκριμένος) για να τον προσέξουν οι παραγωγοί του Χόλιγουντ στο «Bonnie και Clyde». Πριν από αυτό ήταν ασυρματιστής στους πεζοναύτες.

Ο υπέροχος Samuel Jackson πάλι ανέδειξε το ταλέντο του στο ευρύ κοινό με το «Pulp Fiction» του Quentin Τarantino. Τότε δηλαδή που ήταν περίπου 45 ετών.

Αλλά και ο Morgan Freeman, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να επιδείξει υπομονή και επιμονή για δεκαετίες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι «κυνηγούσε» την υποκριτική από τα 9 του.

Αν και υπήρχε στο χώρο, η πρώτη του αναγνώριση ήρθε το 1989 ως οδηγός της κυρίας Daisy. Τότε ήταν 52 ετών.

Σήμερα θεωρείται πρωταγωνίστρια στην αμερικανική τηλεόραση και όχι μόνο, αλλά η Jane Lynch έπρεπε να φτάσει στα 43 της χρόνια για να την αναγνωρίσουν.

Η Linda Gray από την άλλη, ήταν μοντέλο με περισσότερα από 400 διαφημιστικά στο ενεργητικό της, όταν οι παραγωγοί του «Dallas» της πρότειναν να περάσει από κάστινγκ για τη σειρά.

Το έκανε και δεν έχασε. Από τα 38 της (ναι και αυτή είναι κάτω από 40 αλλά αρκετά κοντά) αποτελεί γερό χαρτί της αμερικανικής τηλεόρασης.

Η αγαπημένη Kathy Bates επέμενε για χρόνια και στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν πλέον είχε κλείσει τα 42 της χρόνια με το εκπληκτικό «Misery».

Αλλά ακόμα και η απόλυτη προσωποποίηση της αμερικανικής ασπρόμαυρης κωμωδίας, η Lucille Ball δεν έπεισε αμέσως για το ταλέντο της.

Πρώτα μοντέλο, μετά στο θέατρο και πολλοί (μα πάρα πολλοί) ρόλοι σε δεύτερες ταινίες, προηγήθηκαν μέχρι το 1951, τότε που η Ball ήταν 40 ετών και κατέκτησε την οθόνη.

Η γηραιότερη όμως όλων, εκείνη που χρειάστηκε να δείξει πραγματικά ιώβεια υπομονή και πείσμα για δεκαετίες, ήταν η Estelle Getty, η Σοφία από τα «Χρυσά Κορίτσια», η οποία απέκτησε φήμη, χρήματα και την αγάπη του κοινού στα 62 της χρόνια.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]