Έπεσε η αυλαία για το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

epese-i-aulaia-gia-to-13o-festibal-ntokimanter-thessalonikis-aulaia-gia-to-13o-festibal-ntokimanter-thessalonikis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Ολοκληρώθηκε και φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ τα βραβεία του θεσμού απονεμήθηκαν σε ταινίες που συγκίνησαν και ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς.

Η αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα έπεσε με την τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον.

Το κοινό καλωσόρισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην έναρξη του Φεστιβάλ αναφέρθηκα στο στόχο μας, που πάντα παραμένει ο θεατής. Επιθυμούμε να γεμίσουμε τις αίθουσες γιατί σήμερα το ντοκιμαντέρ είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Τα γεγονότα τρέχουν, οι εικόνες συγκλονίζουν τον κόσμο και η διοργάνωση αποκρίνεται σε αυτές τις ανησυχίες. Αποτελεί μια ελπίδα ότι ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί και θα κινητοποιηθεί. Και πιστεύουμε πως τον στόχο αυτόν τον πετύχαμε. Οι θεατές κατέκλυσαν τις αίθουσες του Φεστιβάλ, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει το 20%. Αυτή είναι για εμάς η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη επιβράβευση».

Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, ο κ. Εϊπίδης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του 13ου ΦΝΘ προβλήθηκαν συνολικά 233 ταινίες από 52 χώρες. Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Μοιραστήκαμε ανθρώπινες στιγμές στην ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Έτσι είμαι, ανατρέποντας προκαταλήψεις» με θέμα τα άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές δυσλειτουργίες. Επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες μας για το ελληνικό ντοκιμαντέρ, του οποίου η παρουσία δυναμώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο». Επιπλέον, επεσήμανε την καινοτομία του «Ντοκιμαντέρ της ταυτόχρονης μετάδοσης - live streaming project», που εγκαινιάστηκε φέτος, λέγοντας: «Συνδεθήκαμε ζωντανά με την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία, όπου το κοινό είδε ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη ταινίες της ζώνης των 20.00 στο Ολύμπιον και παρακολούθησε τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων σκηνοθετών συμμετέχοντας επίσης στις συζητήσεις με τους δημιουργούς». Ο ίδιος, ανανέωσε το ραντεβού με το κοινό στην 14η διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012.

Και το βραβείο πηγαίνει...

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’:

«Το μωρό μου φτάνει» σε σκηνοθεσία Αλέξη Πόνσε και Βιβής Ζωγράφου (για ελληνική παραγωγή)

«Δάκρυα της Γάζας» σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ (για ξένη παραγωγή)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’:

«Satsang, συντροφιά με την αλήθεια» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη (για ελληνική παραγωγή)

«Η άλλη πόλη» σε σκηνοθεσία Νεφίν Ντιντς (για ξένη παραγωγή)

Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI απένειμε τα βραβεία της στα ντοκιμαντέρ:

«Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη (για ελληνική παραγωγή)

Ξενοδοχείο «Ο παράδεισος» σε σκηνοθεσία Σοφίας Τζαβέλλα (για ξένη παραγωγή)

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία «Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Λετισιά Μορό. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ.

Το «Βραβείο Doc on Air» της ΕΡΤ, αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ και απονεμήθηκε στο project «The Return», σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσε.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δόθηκε στην ταινία «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή» σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ.

Το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απονεμήθηκε στην ταινία στην «Κοντά στον ουρανό» σε σκηνοθεσία Τίτους Φασίνα.