Dominique Strauss-Kahn: «επανεμφάνιση» στις Κάννες

strauss
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2014

Τι θα ήταν το φεστιβάλ των Καννών χωρίς ούτε ένα πολιτικό (έστω και κινηματογραφικό) σκάνδαλο;

Πολλή σκέψη και μεγάλες αποφάσεις έπεσαν μέχρι τελικά να πει το οκ η διοργάνωση της Κρουαζέτ (αν και αρχικά ήταν ανένδοτη) για να επιτραπεί η προβολή του πολυσυζητημένου σκανδάλου του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn.

H πολύκροτη υπόθεση που κυρίευσε τα Μέσα σε όλον τον κόσμο πριν περίπου 3 χρόνια, με την απόπειρα βιασμού μίας καμαριέρας από τον Πρόεδρο του ΔΝΤ, έληξε με συμβιβασμό. Στην κινηματογραφική εκδοχή τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ. Είναι όμως σαφώς πιο παραστατικά.

Η ταινία «Welcome to New York», η οποία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή στην παραλία των Καννών, πέρασε από 40 κύματα. Ο Gérard Depardieu στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Vincent Maraval, στην παραγωγή και ο σκηνοθέτης Abel Ferrara δέχτηκαν πιέσεις για να μη γίνει η ταινία.

Σχεδόν αποκλειστικά χρηματοδοτημένη από αμερικανικές πηγές (ακόμα από τη Δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης) η ταινία μάλλον είναι η πρώτη αμερικανική παραγωγή σε γαλλική γλώσσα.

Με διάρκεια σχεδόν 2 ώρες, κόστισε περίπου 3 εκατ. ευρώ και θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής – σήμερα δηλαδή- εκτός φεστιβαλικών επισημοτήτων στο πλαίσιο της «Αγοράς» φυσικά, αποφεύγοντας πιθανές δικαστικές διώξεις από τους …πρωταγωνιστές.

Για τον φόβο των Ιουδαίων πάντως τα ονόματα έχουν αλλαχτεί και η υπόθεση της ταινίας διαφημίζεται ως «μυθοπλασία εμπνευσμένη από κάποια υπόθεση δικαστηρίου».

Η Jacqueline Bisset στο ρόλο της απατημένης και ατιμασμένης, η οποία στην ουσία στήριξε οικονομικά την επαγγελματική ανέλιξη του συζύγου της μέχρι φυσικά το σημείο που εκείνος παραδέχτηκε ότι η κίνηση στο ξενοδοχείο του Μανχάταν ήταν ένα «ηθικό λάθος» και καθαιρέθηκε, στέκει αμέτοχη και ανέκφραστη στις κεκλεισμένων των θυρών περιπτύξεις του συζύγου της.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι, oποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι εντελώς …ηθελημένη.