Ελληνική μέρα στις Κάννες

koutras1

Σκηνή από την υποψήφια ταινία "Xenia" του Πάνου Χ. Κούτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΙΟΥ 2014

«Πλησίαζα στη μέση ηλικία και θέλησα να κάνω μία ταινία για τη νιότη» είχε πει σε συνέντευξή του ο δημιουργικότατος Πάνος Χ. Κούτρας μιλώντας για την ταινία του «Xenia», που σήμερα διαγωνίζεται στις Κάννες.

Διεκδικεί την απόλυτη αναγνώριση στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και ευελπιστεί να είναι η δική του ταινία που θα βγει νικήτρια ανάμεσα σε 18 άλλες δημιουργίες, μεταξύ των οποίων εκείνες των Ryan Gosling (σκηνοθετικό ντεμπούτο με το «Lost River»), Asia Argento (κόρη του Dario Argento) με το ««Incompresa» και Wem Wenders, ο οποίος συνεργάζεται για το «The Salt of the Earth» με τον Juliano Ribeiro Salgado.

Ο Κούτρας θεωρείται ο Έλληνας Almodovar με 15 χρόνια αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής πορείας εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το ευρύ κοινό τον έμαθε τόσο από την «Επίθεση του γιγάντιου μουσακά» όσο και από τη βραβευμένη «Στρέλλα», μία συγκλονιστική ταινία που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2009 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η δημιουργία της υποψήφιας ταινίας του, που πραγματεύεται το ταξίδι δύο πρόσφατα ορφανών από μητέρα αδερφών, προκειμένου να ανακαλύψουν τον πατέρα τους, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα.

Πάνος Χ. Κούτρας

Με το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου του 2013, διεκόπη αυτόματα και η χρηματοδότηση ενώ η ταινία βρισκόταν ήδη στη διαδικασία των γυρισμάτων.

Τελικά, η ιστορία είχε αίσιο τέλος (βοήθησε και ένα γράμμα που έστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς ο ίδιος ο σκηνοθέτης) και πλέον η πορεία της ταινίας είναι μη αναστρέψιμη. Όπως ακριβώς και η έμπνευση του δημιουργού της.

Ο Κούτρας έχει όραμα, δυνατότητες και προοπτικές, σαν τον Jean Luc Godard, τον Manoel de Oliveira ή τον Clint Eastwood, που θα ήθελε να τους ρωτήσει, όπως ο ίδιος λέει σε συνέντευξή του «πού βρίσκουν το κουράγιο και την επιθυμία και κάνουν ταινίες τόσα χρόνια».

Πλέον, βρίσκεται ανάμεσα σε όλους εκείνους τους σπουδαίους του παγκόσμιου σινεμά και σήμερα διεκδικεί τη δική του αναγνώριση. Ας ελπίσουμε να έχει την τύχη του «Κυνόδοντα» του Γ. Λάνθιμου, που το 2009 επέστρεψε με το αγαλματάκι των Καννών στις αποσκευές του.
Καλή επιτυχία.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]