Εντυπωσίασε το «Xenia» του Πάνου Κούτρα στο Φεστιβάλ Καννών

xenia

Κώστας Νικούλι, Πάνος Χ. Κούτρας και Νίκος Γκέλια στο 67ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

ΤΡΙΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2014

H τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τίτλο «Xenia», που προβλήθηκε χθες στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς.

Τέσσερα χρόνια μετά τη «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας αναζητά στη νέα του ταινία την ταυτότητα δύο παιδιών και μιας ολόκληρης χώρας.

Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Ο Ντάνυ είναι 16 ετών και ο Οδυσσέας θα γίνει 18 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κινδυνεύοντας με απέλαση. Ξένοι σε μια ξένη χώρα, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα συναντήσουν ανθρώπους - κλειδιά που θα τους βοηθήσουν στο στόχο τους και θα ενηλικιωθούν κυνηγώντας το όνειρο.

Μια από τις στάσεις, ίσως η πιο σημαντική, των δύο αδερφών είναι το εγκαταλελειμμένο Xenia της Κοζάνης, ένας τόπος - καταφύγιο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός, μνήμη μιας Ελλάδας άλλων εποχών και αφετηρία για το μεγάλο τέλος της διαδρομής τους.

Στις αρετές της ταινίας και οι πολύ καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών, ιδιαίτερα των δύο νεαρών πρωταγωνιστών της, Νίκου Γκέλια (αριστερά) και Κώστα Νικούλι (δεξιά).

Ο Κούτρας έφτιαξε μια όμορφη, πολύ ανθρώπινη, διανθισμένη με χιούμορ, ταινία, με τους χαρακτήρες του τοποθετημένους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, από την οποία δεν λείπουν και οι σκηνές βίας και τρομοκρατίας των μεταναστών.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης, οι ηθοποιοί: Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

naftemporiki.gr