Γαλλικό άρωμα σε μια καθιερωμένη κινηματογραφική γιορτή

galliko-aroma-se-mia-kathieromeni-kinimatografiki-giorti

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Πρεμιέρες, αφιερώματα και δύο ωραίες κυρίες του γαλλικού σινεμά μας φέρνει το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου που θα ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου.

Το καθιερωμένο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φέρνει στην Αθήνα δύο γοητευτικές «μούσες» των γάλλων δημιουργών: την Κατρίν Ντενέβ και την Άννα Μουγκλαλίς οι οποίες θα παρευρεθούν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στις 31 Μαρτίου. Η ταινία έναρξης θα είναι το «Potiche», του Φρανσουά Οζόν, με πρωταγωνιστές την Κατρίν Ντενέβ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ενώ η κινηματογραφική γιορτή θα κλείσει με την ταινία «Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι» του Ολιβιέ Ορλέ που διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό νησί, με πρωταγωνιστή τον Εμίρ Κουστουρίτσα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, από τις 15 ταινίες του προγράμματος, ξεχωρίζουν το «Potishe» του Φρανσουά Οζόν, μια κωμωδία που μας ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του ’70, η περιπέτεια δράσης «Η διορία» του Φρεντ Καβαγιέ και το αστυνομικό δράμα του Κλωντ Σαμπρόλ «Η σκιά του εγκλήματος» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα φιλμ «Κάρλος» (Ο Ολιβιέ Ασαγιάς σκιαγραφεί το πορτρέτο του περιβόητου τρομοκράτη), το πολυσυζητημένο «Πέρα από το νόμο» του Ρασίντ Μπουσαρέμπ για την Αλγερία αλλά και η «Μαύρη Αφροδίτη» του Κεσίς Αμπελατίφ.

Στην ενότητα του Πανοράματος θα παρακολουθήσουμε τις πιο πρόσφατες γαλλικές παραγωγές, ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ταινίες «Δέκα και μισό» του Ντανιέλ Γκρου (ένα «προβληματικό» παιδί αναζητεί την παιδικότητά του), «Ένας έρωτας από το τέλος» (σκην. Μισέλ Κοέν) με τη ζωή ενός ζευγαριού σε πρώτο πλάνο αλλά και το σπονδυλωτό φιλμ-φαινόμενο «Donoma» που γυρίστηκε με μόλις 150 ευρώ (σκην. Djinn Carrenard, Salome Blechmans).

Υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για νεανικά και παιδικά φιλμ, ενώ σε συνεργασία με το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x εντάσσονται στο πρόγραμμα μεταμεσονύκτιες προβολές, με ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Με συνοδεία μουσικής από τον dj Cam θα προβληθούν σε αποκατεστημένες κόπιες τρεις ταινίες του 1928 και ’29 με φόντο το Παρίσι: «Cagliostro» του Richard Owald, «Αρμονίες του Παρισιού» της Lucie Derain και «Ο πύργος» του Rene Clair.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του Κλωντ Σαμπρόλ θα αποτυπωθούν σε ένα αφιέρωμα με 15 ταινίες που θα ξεκινούν από το «Cousins» και θα καταλήγουν στη «Σκιά του εγκλήματος».

Μην χάσετε επίσης την προβολή της κλασικής πλέον ταινίας «Χιροσίμα αγάπη μου» του Αλέν Ρενέ, που έχει επιλέξει η Άννα Μουγκλαλίς.

Όπως κάθε χρόνο, θα απονεμηθούν δύο βραβεία, του κοινού και της κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους Θόδωρο Αγγελόπουλο (πρόεδρος), Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Γιώργο Αρχιμανδρίτη, Ειρήνη Γαβαλά, Ελίζαμπεθ Κουίν και Γιώργο Τσούργιαννη.

Το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (31 Μαρτίου-8 Απριλίου) θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες Attikon cinemax class, Αpollon cinemax class, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη συνέχεια, από τις 7-12 Απριλίου θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Πληροφορίες: 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου από τις 31 Μαρτίου-8 Απριλίου στο Attikon cinemax class, Αpollon cinemax class, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη από τις 7-12 Απριλίου στο Ολύμπιον.