Ζαμπίζια: πολύχρωμη, περιπετειώδης και καθ’ όλα αφρικανική

zab
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2014

Το θέμα της σχέσης πατέρα και γιου, αλλά και εκείνο της ένταξης σε μια ομάδα με δικά της ήθη, έθιμα, νόμους και δομές, έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές τα κινηματογραφικά κινούμενα σχέδια – αρκεί να θυμηθούμε το «Βασιλιά των Λιονταριών».

Σ’ ένα αφρικανικό τοπίο και πάλι, αλλά με πρωταγωνιστή ένα νεαρό γεράκι, τον Κάι, ξετυλίγεται η υπόθεση της ταινίας Ζαμπίζια, πουλιά στον αέρα, μιας ιστορίας περιπέτειας, δράσης αλλά και ενηλικίωσης.

Ο Κάι εγκαταλείπει το απομονωμένο του φυλάκιο για να γίνει μέλος των Τυφώνων, μιας περίφημης ομάδας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αστυνόμευση και την προστασία της Ζαμπίζια.

Ο πατέρας του Κάι, ο οποίος προφανώς διαφωνεί με την απόφαση του γιου του, τον ακολουθεί μέχρις ότου αιχμαλωτίζεται από ένα ιγκουάνα, που θέλει να επιτεθεί στο καταφύγιο των πτηνών. Ο Κάι θα βρεθεί να υπερασπίζεται την πόλη της Ζαμπίζια, με σύμμαχο την αδερφή – ψυχή του, τη Ζωή.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, σε παραγωγή του Triggerfish Animation Studios, το οποίο εδρεύει στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Wayne Thornley, ο οποίος κατάφερε να εντάξει στην ταινία τα πανέμορφα τοπία της Αφρικής και εντυπωσιακές σκηνές δράσεις, που διανθίζονται με έξυπνες ατάκες.

Σκηνοθεσία: Wayne Thornley. Ακούγονται οι φωνές (μεταγλωττισμένο): Φοίβος Ριμένας, Μαρία Ζερβού, Ηλίας Ζερβός, Φώτης Πετρίδης. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood.