Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών

kannew

Σκηνή από την ταινία «The Tribe».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2014

Η «Εβδομάδας Κριτικής», το παράλληλο πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Καννών που περιλαμβάνει τις πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, απένειμε το βραβείο της στην ταινία «The Tribe» από την Ουκρανία.

Η δημιουργία του πρωτοεμφανιζόμενου Ουκρανού σκηνοθέτη Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι είναι ένα τολμηρό δράμα, χωρίς διαλόγους - οι πρωταγωνιστές μιλούν τη νοηματική γλώσσα, καθώς αφηγείται την σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης ενός κωφάλαλου έφηβου, ο οποίος εγγράφεται σε ένα «ειδικό» οικοτροφείο και γίνεται μέλος μιας άγριας ομάδας συνομηλίκων του που επιδίδονται σε σχολικό εκφοβισμό και εκπόρνευση.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Σεργκέι, θα προσπαθήσει να επιβιώσει κερδίζοντας την εύνοια της συμμορίας με το όνομα «The Tribe»,  που ελέγχει με παράνομες πράξεις την ιεραρχία ανάμεσα στους μαθητές.

Η δημιουργία του Σλαμποσπίτσκι, απέσπασε συνολικά τρία μεγάλα βραβεία στο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής», όπου και διαγωνίστηκε: το «Nespresso Grand Prize», το βραβείο «Gan Foundation Support for Distribution» και το βραβείο «France 4 Visionary».

Βραβείο SACD

Στιγμιότυπο από την ταινία «Hope» του Μπορίς Λοζκίν.

Στο παράλληλο πρόγραμμα του  Φεστιβάλ, βραβεύθηκε, επίσης και η ταινία «Hope». Πρόκειται για το ντεμπούτο του ντοκιμαντερίστα Μπορίς Λοζκίν, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα από το Καμερούν που σώζει και ερωτεύεται μια γυναίκα από τη Νιγηρία με φόντο την έρημο της Σαχάρα.

Το «Hope» κέρδισε το βραβείο της SACD, της εταιρείας συγγραφέων, συνθετών και σκηνοθετών της Γαλλίας.

Οι βραβευμένες ταινίες, «The Tribe» και «Hope», είναι υποψήφιες και για τη Χρυσή Κάμερα, η οποία αναδεικνύει τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του Φεστιβάλ, απ' όλα τα προγράμματά του.

Αύριο, Σάββατο, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα αποκαλύψει που θα καταλήξει φέτος ο Χρυσός Φοίνικας.

naftemporiki.gr