Ηθικό δίδαγμα; Η απιστία σκοτώνει (κάποιες φορές)

cheat
ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2014

«Once a cheater, always a cheater» λέει η γνωστή αμερικανική παροιμία και κινηματογραφικά τουλάχιστον δεν έχει και άδικο.

«Once a cheater, always a cheater» λέει η γνωστή αμερικανική παροιμία και κινηματογραφικά τουλάχιστον δεν έχει και άδικο.

Με την ταινία να έχει τίτλο «Άπιστη» (2002), ο σκηνοθέτης Adrian Lyne δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία.

Ωστόσο, η παθιασμένη σύζυγος, Diane Lane, του «άτυχου» (πώς να τον πω για να μην λογοκριθώ πια;) Richard Gere δεν αντιστέκεται καθόλου στη γοητεία του Γάλλου Olivier Martinez. Δεν την αδικώ αλλά προφανώς το στερεότυπο περί γαλλικής απιστίας ενισχύεται γι’ αυτό προσοχή στις παρέες σας.

Ο Harrison Ford είναι επιφανής επιστήμονας, η Michelle Pfeiffer μία άξια σύζυγος κορώνα στο κεφάλι του και ενώ το «Ένοχο μυστικό» υποτίθεται ότι είναι μία ταινία μυστηρίου, η ουσία βρίσκεται καλά κρυμμένη στην απιστία του Ford με την φοιτήτριά του Amber Valletta. Ηθικό δίδαγμα: αν κάνεις «κουτσουκέλα» ούτε ο θάνατος δε σε γλιτώνει.

Πάντως, η απιστία είναι και υποκινούμενη αρκετές φορές. Για παράδειγμα, το 1993 η Demi Moore καμία διάθεση δεν είχε να συνευρεθεί ερωτικά με τον δισεκατομμυριούχο Robert Redford, μέχρι τη στιγμή που ο «ακαμάτης» Woody Harrelson και σύζυγός της την ….νοίκιασε. Τουλάχιστον σε αυτή την «Ανήθικη Πρόταση» υπήρχε και ένα όφελος.

Από την άλλη πάλι, «Η τελευταία Αποπλάνηση» του 1994 είχε μία σύζυγο που ήξερε πώς να κινεί τα νήματα (Linda Fiorentino), έναν έμπορο ναρκωτικών (Bill Pullman) και την πέτρα του σκανδάλου/κακομοίρη ασφαλιστή (Peter Berg).

Συμπέρασμα; Όταν μία γυναίκα προσπαθεί να σε πείσει να σκοτώσεις για χάρη της, πρέπει μάλλον να αναθεωρήσεις τα κριτήρια που αναζητάς στο έτερον ήμισυ.

Ο Gus Van Sant σκηνοθετεί τη Nicole Kidman, όταν ακόμη στο πρόσωπό της ξεχώριζε η θλίψη και η χαρά. Τότε, το 1995 ήταν «Έτοιμη για όλα», ακόμη και για να βάλει τον έφηβο Joaquin Phoenix να δολοφονήσει τον σύζυγό της Matt Dillon. Ηθικό δίδαγμα για εφήβους: μακριά από συζύγους gangster.

Ο Clive Owen και η Jennifer Aniston βγαίνουν «Εκτός τροχιάς» και την πληρώνει η σύζυγος και δασκάλα Melissa George. Προσοχή βέβαια γιατί πολλές φορές η απιστία κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Η υπέρτατη ταινία απιστίας με ηθικά διδάγματα, μαθήματα ζωής και προς αποφυγή παραδείγματα, δεν είναι άλλη φυσικά από την πρωτεργάτισσα «Ολέθρια σχέση».

Ο Adrian Lyne ( σκηνοθέτης και του προαναφερθέντος «Η άπιστη») είχε δείξει δείγματα συζυγικής ανησυχίας από το 1987, τότε που ο Michael Douglas, έζησε μία περιπετειούλα με την psycho  Glenn Close, εις βάρος της άμοιρης και απατημένης Anne Archer. Τα λέει ο άνθρωπος χρόνια ολόκληρα αλλά μάλλον κανείς δεν τον ακούει.

Τελικά, όμως το όλο θέμα της απιστίας ίσως πιο απλό. Ίσως και να καταλήγει στην εξής σοφή ατάκα «Χτες το βράδυ βρήκα μια μακριά γκρίζα τρίχα στο σακάκι του συζύγου μου. Αν είναι κάποιας άλλης, θα τον σκοτώσω. Αν είναι δική μου, θα σκοτωθώ».

Σόφη Ζιώγου
[email protected]