Οι απολυμένοι του Hollywood

fired
ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2014

Αν νομίζετε ότι οι περικοπές και οι απολύσεις είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, που να δείτε τι «τραβάνε» οι χολιγουντιανοί σταρ.

Περνάς από κάστινγκ, «ευχαριστούμε, θα σας ειδοποιήσουμε», την επομένη «συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε» και πριν ο σκηνοθέτης …λαλήσει τρεις, πάλι έξω από το ταμείο ανεργίας ο διάσημος σταρ (εντάξει, όχι και στο ταμείο αλλά δίνουμε μία πιο δραματική χροιά στην απόλυσή τους).

Ο Ryan Gosling για παράδειγμα προσελήφθη για να παίξει τον πατέρα στο «The Lovely Bones». Επειδή έμοιαζε μικρός όμως άρχισε να τρώει (λιωμένο παγωτό αντί για νερό λένε οι φήμες) για να πάρει κιλά και άφησε και μούσι.

Τι το ‘θελε; Τελικά έμεινε με 30 παραπανίσια κιλά γιατί τελικά οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι δεν είχε τη «σωστή εμφάνιση». Μάλιστα, τον θεώρησαν πολύ χοντρό. Αδικία. Τη θέση του πάντως την πήρε ο Mark Wahlberg.

Από την άλλη, ο James Purefoy απολύθηκε από τον ρόλο του «V» στο «V for Vendetta» και αντικαταστάθηκε από τον Hugo Weaving.

Η αιτία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν οι μεγάλες καλλιτεχνικές διαφορές. Οι κακές γλώσσες όμως λένε ότι δεν του άρεσε που θα φορούσε τη μάσκα σε όλη την ταινία. Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων απολύθηκε.

Εμείς ξέρουμε ότι ο Viggo Mortensen είναι ο ένας και μοναδικός Aragorn στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αλλά αυτό προέκυψε μετά την απόλυση του Stuart Townsend, που πέρασε δύο μήνες προετοιμασίας για τον ρόλο αυτό και μία μέρα πριν τα γυρίσματα απολύθηκε.

Ο λόγος ήταν ότι φαινόταν πολύ νέος. Τα καλά του Gosling δηλαδή, χωρίς τα κιλά.

Απόλυση είχαμε και στο «Επιστροφή στο μέλλον» όπου αρχικά ο ρόλος του Michael J. Fox άνηκε στον Eric Stoltz, τον οποίο ο Spielberg από τη θέση του παραγωγού…απάλλαξε από τις υποχρεώσεις του μετά από πέντε εβδομάδες γυρισμάτων. Τότε μάλιστα έλεγαν ότι ο Stoltz παραέπαιζε σοβαρά για τον ρόλο.

Η περίπτωση του Christian Bale στο «American Psycho» είναι ιδιαίτερη. Ο ίδιος είπε στον Ewan McGregor να αποσυρθεί από το κάστινγκ για να πάρει αυτός τον ρόλο. Και ο Ewan το έκανε.

Έπειτα ο Bale πήρε το ρόλο του Βateman. Αργότερα όμως η παραγωγή το μετάνιωσε και τον απέλυσε γιατί ήθελε τον DiCaprio. Ο DiCaprio φοβήθηκε λόγω του αντίκτυπου που είχε ο Τιτανικός.

H παραγωγή απευθύνθηκε στον McGregor, ο οποίος είχε ήδη αποφασίσει να κάνει το χατίρι του Bale και έτσι οι υπεύθυνοι επέστρεψαν στην αρχική τους επιλογή. Δεν τους βγήκε σε κακό πάντως.

Και έπειτα ήρθε η Megan Fox, που αφού πρωτοστάτησε στα Transformers 1 και 2, σκέφτηκε ότι στο 3 το ρόλο τον έχει στο τσεπάκι της.

Μέγα λάθος. Γιατί όταν άνοιξε το στόμα της σε βρετανικό περιοδικό και συνέκρινε τον σκηνοθέτη Michael Bay με τον …Χίτλερ, έπρεπε να ψυλλιαστεί ότι μάλλον δεν θα την ήθελαν στο καστ.

Ο Steven Spielberg (πάλι από τη θέση του παραγωγού) ευαισθητοποιημένος από το παρελθόν του (βλέπε Λίστα του Σίντλερ, Survivors of the Holocaust κ.λπ) ζήτησε να ανακαλέσει άμεσα και το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Στο Transformers 3 είδαμε τη Rosie Alice Huntington-Whiteley. Λογικό.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]