Είναι πανέμορφες, σαγηνευτικές και σατανικά… κακές

mean
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η Jolie ως Maleficent κατάφερε μία ακόμα φορά να μας κάνει να ασχολούμαστε μαζί της.

Έσπασε ταμεία και όχι άδικα. Η γοητεία της μπορεί να κολάσει έστω κι αν είναι η κακιά της παρέας. Αλλά μπορεί μία κακόψυχη φιγούρα να είναι όμορφη; Σύμφωνα με το σινεμά, ναι. Και μάλλον επιβάλλεται.

Επιστρέφω στην πέτρα του σκανδάλου (και πηγή έμπνευσης του άρθρου) Angelina Jolie, η οποία επιβεβαιώνει τη γοητεία της κακίας. Εξάλλου, είναι η γυναίκα που κατάφερε να τρομοκρατήσει κάθε πιτσιρίκι (εκτός της κόρης της Vivienne). Αλλά ακόμα κι έτσι, την ομορφιά της δύσκολα την προσπερνά κανείς.

Πιο σκοτεινή, η Halle Berry, που μπορεί να ήταν υπερήρωας αλλά η εμφάνισή της ως Catwoman δεν ξεχνιέται. Έστω και αν η ταινία δεν είναι καν από τις καλές του είδους.

Το ίδιο κακιά και όμορφη ήταν και η Uma Thurman ως Poison Ivy στο Batman & Robin. Οι υπερήρωες εξάλλου επιβάλλεται να είναι καθηλωτικά όμορφοι και αδίστακτοι, μερικές φορές.

Τον τελευταίο καιρό αν έχετε παρατηρήσει, το Hollywood και μάλιστα οι «ωραίες» του, αρέσκονται να αναλαμβάνουν το ρόλο της κακιάς. Όσο πιο κακιά τόσο πιο όμορφη. Έτσι και η Charlize Theron εμφανίστηκε ως Βασίλισσα Ravenna στην Χιονάτη και τον Κυνηγό και κατάφερε να μαγέψει τους πάντες.

Είναι γλυκιά, σχεδόν babyface αλλά όταν θέλει η Anne Hathaway μπορεί να γίνει εξίσου σαρδόνια και μοχθηρή. Όπως όταν εμφανίστηκε ως άλλη Halle Berry, δηλαδή Catwoman στον  Σκοτεινό Ιππότη: Η Επιστροφή. Πάντως για να είμαστε αντικειμενικοί, η καλύτερη Catwoman, εμφανισιακά τουλάχιστον ήταν η Michelle Pfeiffer. Κλασική αξία.

Πιο εξωτική ομορφιά και πιο ανατολίτικη αίσθηση της εκδίκησης είχε η αδίστακτη Lucy Liu ως O-Ren-Ishi στο Kill Bill. Η θεϊκή σκηνή που κάποιος αμφισβητεί την καταγωγή της και εκείνη με μία κίνηση, με γρήγορα και μικρά βηματάκια τρέχει πάνω στο τραπέζι και πολύ απλά τον αποκεφαλίζει (αν δε με απατά η μνήμη μου) είναι ίδιον του κινηματογραφικού της χαρακτήρα.

Η Jennifer Lawrence από την άλλη μπορεί να ήταν αθώα, τολμηρή, η κοπελιά της διπλανής πόρτας στους δυστοπικούς Αγώνες Πείνας, μπορεί να ήταν πιο «ελευθέρων ηθών» και ψυχονευρωτική στον Οδηγό Διαπλοκής αλλά ως Mystique στο X Men, μπλε, με κίτρινα μάτια και «λέπια» ήταν πιο γοητευτική από ποτέ. Και ναι, αυτό ακούγεται παράλογο.

Η πολλάκις κυρίαρχος του τίτλους ...πιο όμορφη γυναικά στον κόσμο, δεν είναι άλλη από τη Scarlett Johansson. Αυτή η ηθοποιός όπως και αν εμφανιστεί, όσο κακός και αν είναι ο ρόλος, έχει μία απίστευτη ικανότητα να μαγεύει.

Μάλιστα, όσο το σκέφτομαι μάλλον αυτοί οι ρόλοι της ταιριάζουν πιο πολύ. Όπως η Μαύρη Χήρα στο Captain America και το Avengers.

Από την άλλη πάλι, όταν η Demi Moore είχε υποδυθεί τη σκληρή επίλεκτη είχε σοκάρει με τη μεταμόρφωση της μυϊκής της μάζας. Αλλά εκεί ήταν «καλή».

Όταν όμως βγήκε από τη θάλασσα παρέα με τη σανίδα της ως Madison Lee, πρώην Άγγελος του Τσάρλι, άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Κι ας ήταν 40 ετών, κι ας ήταν ο έκπτωτος άγγελος.

Βέβαια, η πιο ωραία κακιά σε ρεαλιστικές συνθήκες (όχι επιστημονική φαντασία, παραμύθια κ.λπ) ήταν η Jennifer Aniston στα «Αφεντικά για σκότωμα».

Το έλεγε και ο τίτλος άρα δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερα από μία Jennifer που σόκαρε, καθώς μέχρι  πρόσφατα την είχαμε συνηθίσει ως την «American sweetheart». Αλλά όχι πια.

Τελικά, η εκδίκηση έχει τη δική της ανυπόταχτη γοητεία. Kαι αυτό το υπογράφω.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]