Οι...χολιγουντιανοί άθλοι του Ηρακλή

hercules
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Όταν το Hollywood αναλαμβάνει να παρουσιάσει μία μυθική ιστορία, τα όρια του επιτρεπτού απλά δεν υφίστανται.

Σα να μην έφταναν οι άθλοι ως αφήγηση, όταν τους δεις στο μεγάλο πανί, η φαντασία ξεπερνά κάθε όριο. Και αυτό δεν είναι κακό. Είναι απλά σινεμά.

Ναι, ο νέος «Hercules» είναι εντυπωσιακός, μαχητικός, σχεδόν... μισθοφόρος, με επικές σκηνές μάχης, τέρατα και λιοντάρια, με υπερβολικό όγκο  που όταν τα σκοτώσει εξυπηρετούν την επιβλητική αμφίεση του πρωταγωνιστή. Η λιονταροκεφαλή είναι άλλωστε ένδειξη ισχύος.

Ακόμα και «ζόμπι» από τον Άδη καλείται να αντιμετωπίσει και να νικήσει φυσικά, ο υπερήρωας ημίθεος.

Κάτι σαν τον Άραγκορν του Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Τελικά, όσο περνούν τα χρόνια τόσο συνειδητοποιώ πόσο αυτή η τριλογία του Peter Jackson άλλαξε το σινεμά αυτού του είδους.

Επιστρέφοντας στον «Hercules» τώρα, που βγαίνει στα ελληνικά σινεμά με τον τίτλο «Ο Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι» στις 24 Ιουλίου, έχω να πω ότι, όπως φαίνεται στο νέο τρέιλερ, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, είναι μία ταινία που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός κοινού που διψά για γρήγορη δράση, αίμα, παραμύθι, έρωτα.

Ο Fast and furious καλιφορνέζος Dwayne Johnson στον πρωταγωνιστικό ρόλο ανταποκρίνεται στο πρότυπο του παντοδύναμου Ηρακλή, έχει μυς και αυτό αρκεί για να κατατροπώσει κάθε υπαρκτό και φανταστικό εχθρό. Η …μπουνιά στο ζόμπι είναι ενδεικτική σκηνή εξάλλου.

Αν όμως, ανήκετε στη συνομοταξία εκείνων που σε κάθε χολιγουντιανή προσπάθεια με ελληνική αναφορά, σπεύδει να υπερασπιστεί με ανείπωτο πατριωτισμό τη μη ρεαλιστική απεικόνιση της κάθε ιστορίας, τότε μάλλον ο συγκεκριμένος Ηρακλής είναι πολύ εφετζής για σας.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]