Σατανικά εγκλήματα ή αβάσταχτη αλήθεια;

devil
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα της νέας ταινίας του Atom Egoyan, «Τα Δεσμά Του Διαβόλου».

Μια συγκλονιστική και –δυστυχώς – αληθινή ιστορία ενός εγκλήματος και μιας φοβερής κακοδικίας που ακολούθησε, μπαίνει στο σκηνοθετικό στόχαστρο του Atom Egoyan.

Η ταινία μας μεταφέρει στις 5 Μαΐου του 1993, στην περιοχή του Μέμφις του Άρκανσο και στη μυστηριώδη εξαφάνιση τριών οκτάχρονων αγοριών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους ήταν σύντομες και τα σώματά τους βρέθηκαν μια ημέρα αργότερα, σ’ ένα ρυάκι κοντά στα σπίτια τους. Παρ’ ότι κίνητρο δεν υπήρχε και ενώ τα στοιχεία ήταν ελλιπή, οι αρχές συνέλαβαν τρεις νεαρούς – ένας εκ των οποίων ήταν άτομο με νοητική καθυστέρηση – με το σκεπτικό μάλιστα ότι οι τρεις τους ήταν μέλη κάποιας περίεργης, πιθανόν σατανιστικής, οργάνωσης.

Οι τρεις τους ομολόγησαν και καταδικαστήκαν, όμως αυτό αντί να αποτελέσει τον επίλογο αυτής της τραγικής ιστορίας, έγινε η αρχή μίας καινούργιας περιπέτειας.

Προσπάθειες αφύπνισης της κοινωνικής συνείδησης, αλλά και ευρήματα από νέες ιατροδικαστικές έρευνες αποδεικνύουν, τώρα πια, ότι οι τρεις τους δεν είχαν σχέση με το έγκλημα.

Η υπόθεση που έγινε γνωστή ως «West Memphis Three» έχει ήδη παρουσιαστεί στη μεγάλη οθόνη, σε τρία διαδοχικά ντοκιμαντέρ των Joe Berlinger και Bruce Sinofsky.

Τώρα όμως, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να απασχολήσει και τον κινηματογράφο μυθοπλασίας. Στα εχέγγυα της ταινίας σημείωστε ότι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατάνε η Reese Witherspoon και ο Colin Firth.

Σκηνοθεσία: Atom Egoyan Παίζουν: Reese Witherspoon, Colin Firth, Dane DeHaan, Mireille Enos. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.