Εκτός από την «Ελληνίδα Μάνα», υπάρχουν και οι ...Γάλλοι γονείς

gallia
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ο Φιλίπ Ντε Σοβερόν, στη ταινία του «Θεέ μου, τι σου κάναμε;», δε θέλει να είναι πολιτικά ορθός…

Αντ’ αυτού, θέλει να μιλήσει, με πολύ χιούμορ κι εντελώς ακομπλεξάριστα, για τα ζητήματα της πολυπολιτισμικότητας και της αποδοχής - και όλα αυτά με φόντο όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις μικτούς γάμους εντός μιας οικογένειας.

Το σενάριο που συνυπογράφουν ο Φιλίπ Ντε Σοβερόν και ο Γκι Λοράν, παρουσιάζει την μεγαλοαστική Καθολική οικογένεια των Κλοντ και της Μαρί Βερνέιγ.

Οι δύο γονείς μεγαλώνουν τις τέσσερις κόρες τους με την προοπτική εκείνες να είναι μεν ευτυχισμένες, εκπληρώνοντας δε το γαλλικό, Καθολικό όνειρο, με το να παντρευτούν κάποιον ομοεθνή και ομόθρησκό τους.

Αυτό φυσικά, δε θα συμβεί, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες κόρες βρίσκουν το ταίρι τους στα πρόσωπα ενός Εβραίου, ενός Ασιάτη κι ενός Άραβα αντίστοιχα. Όταν η μικρότερη θα ανακοινώσει ότι σκοπεύει πράγματι να παντρευτεί ένα Γάλλο Καθολικό άντρα, η χαρά θα διαρκέσει μέχρι… τη γνωριμία της θεότρελης οικογένειας του γαμπρού.

Ο Φιλίπ Ντε Σοβερόν, ο οποίος μεγάλωσε σ’ ένα παρόμοιο οικογενειακό περιβάλλον, έφτιαξε μια ταινία που τόσο ισορροπημένα θίγει τα βασικά της ζητήματα, ώστε έχει συγκεντρώσει ως τώρα 8 εκατομμύρια εισιτήρια, μόνο στη Γαλλία!

Καιρός λοιπόν να τη δούμε κι εμείς, με την ελπίδα οι όποιες συζητήσεις γίνουν γύρω από το θέμα των μικτών γάμων, να γίνουν μ’ ένα παρόμοιο- καλή τη πίστει- πνεύμα.

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Ντε Σοβερόν. Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Φρεντρίκ Μπελ, Ελοντί Φοντάν. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.