Ρέκβιεμ για ένα…ασπρόμαυρο όνειρο με τη Meryl Streep;

giver
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Μπερδευτήκατε; Και εγώ. Ας λύσουμε το μυστήριο λοιπόν.

Η κυρία των Oscar, Meryl Streep έχει στο πλευρό της τον Big Lebowski, Jeff Bridges και από κοινού θα μας διηγηθούν ένα νέο δυστοπικό σκηνικό υπό τις οδηγίες του Aυστραλού Phillip Noyce (Salt, Συλλέκτης οστών κ.λπ).

To «The giver», είναι η ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας της Lois Lowry (Lois Ann Hammersberg το πραγματικό της όνομα), που ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα έρθει στις ελληνικές αίθουσες. Πάντως Αύγουστο –Σεπτέμβρη ξεκινά η κυκλοφορία τις ταινίας.

Alexander Skarsgård, Taylor Swift (με καστανή κόμη), Katie Holms και Brenton Thwaites σε πρωταγωνιστικό ρόλο «επανδρώνουν» την ταινία και το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε από το youtube είναι ιδιαίτερο.

Σε ύφος «Hunger Games» (που απ’ ότι φαίνεται δημιουργεί σχολή) έναν νεαρός γεμάτος εφηβική περιέργεια αναζητά απαντήσεις και ανακαλύπτει ότι κάποτε ο κόσμος δεν ήταν… ασπρόμαυρος (σκηνοθετικό τερτίπι, η μισή ταινία είναι όντως ασπρόμαυρη).

Το χρώμα ως ένδειξη ελπίδας, τα συναισθήματα, ο άνθρωπος, τα πάντα γίνονται πεδίο έμπνευσης αλλά και «μάχης».

Όλα αυτά σε σεναριακό επίπεδο γιατί προσωπικά αυτό που μου έκανε εντύπωση στο τρέιλερ δεν είναι ούτε η περούκα της Streep (για την ερμηνεία της ούτε λόγος. Δε θα μπορούσα άλλωστε), ούτε ο Bridges, ούτε καν το ασπρόμαυρο εφέ. Αυτό που με έκανε να δω το τρέιλερ ξανά και ξανά ήταν η μουσική του.

Όχι μόνο γιατί είναι καθηλωτική (που είναι) αλλά γιατί σε πρώτο άκουσμα είναι ολόιδια - από το 1.01 και μετά- με την επική μουσική του υπέροχου «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» του Darren Aronofsky.

Επειδή δεν πίστευα στα αυτιά μου το ξανάκουσα. Έκανα και αντιπαραβολή με το πρωτότυπο και τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όντως είναι το ίδιο (σχεδόν).

Και τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όταν μία μουσική είναι τόσο χαρακτηριστική, τόσο ιδιαίτερη που άπαξ και την ακούσεις δεν την ξεχνάς ποτέ (έστω και 14 χρόνια μετά), τότε σίγουρα είναι ένα πρώτο... γερό χαρτί για να σου μείνει χαραγμένο στη μνήμη και το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας.

«Ναι, είναι αυτή η ταινία με το τρέιλερ του Ρέκβιεμ» θα πεις σε φίλους και γνωστούς και τελικά θα το πας να το δεις στο σινεμά.

Έξυπνο τρικ για να προσέξεις την ταινία είναι η αλήθεια αλλά ταυτόχρονα είναι και άδικο για μία νέα παραγωγή να συγκρίνεται με μία ήδη οσκαρική.

Τουλάχιστον στο δικό μου πίσω μέρος του μυαλού, το «The giver» θεωρείται ήδη κατώτερο από το Ρέκβιεμ, πριν καν βγει στους κινηματογράφους.

Και ξέρω ότι ακούγεται ως προκατάληψη, αλλά η μνήμη δε συγχωρεί.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]