Το αναβολικό του ανθρώπινου εγκεφάλου

to-anaboliko-tou-anthropinou-egkefalou

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

O Νιλ Μπέργκερ μας παρουσιάζει το μαγικό ελιξίριο που θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με γρήγορους ρυθμούς.

«Απόλυτη ευφυϊα»

O Nιλ Μπέργκερ σε αυτό το πρωτότυπο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζει το ιερό δισκοπότηρο της «κοινωνίας της πληροφορίας»: ένα αναβολικό του μυαλού που επιτρέπει σε όποιον το δοκιμάσει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του εγκεφάλου του. Ο σκηνοθέτης της ταινίας «The illusionist», καθοδηγεί τον ανερχόμενο σταρ Μπράντλεϊ Κούπερ αλλά και το βαρύ πυροβολικό του Χόλιγουντ, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, σε μια ιστορία που ίσως σε λίγα χρόνια να γίνει πραγματικότητα.

Η Λέσλι Ντίξον, η σεναριογράφος επιτυχιών όπως η κωμωδία «Μrs Doubtfire», άντλησε ερεθίσματα για αυτή τη νέα κινηματογραφική παραγωγή από το βιβλίο του Άλαν Γκλυν «The dark fields». Ο Νιλ Μπέργκερ από την άλλη πλευρά, ανέλαβε να αφηγηθεί την ιστορία μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του κεντρικού ήρωα, ο οποίος χάρη σε ένα περίεργο ελιξίριο κατορθώνει να αγγίξει την απόλυτη ευφυϊα ανατρέποντας τη μέχρι πρότινος γκρίζα ζωή του.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο Έντι Μόρα (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ένας αποτυχημένος συγγραφέας που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ την ίδια στιγμή η προσωπική του ζωή καταρρέει. Όταν όμως ένας παλιός του φίλος του προτείνει το ΝΖΤ, ένα επαναστατικό φαρμακευτικό σκεύασμα, ο Έντι ανακαλύπτει τις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η μνήμη και οι υπόλοιπες νοητικές του ικανότητες ενισχύονται σε σε απίστευτο βαθμό και ο ίδιος απολαμβάνει επιτέλους το θαυμασμό και την αποδοχή που αποζητούσε. Σύντομα, ο Έντι δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην «Μέκκα» της οικονομίας, τη Γουόλ Στριτ και η επιτυχία του κινεί το ενδιαφέρον ενός δαιμόνιου επιχειρηματία, του Καρλ Βαν Λουν (Ρόμπερτ ντε Νίρο). Ο μεγιστάνας προσκαλεί τον Έντι να συντονίσει τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία των επιχειρήσεων, όμως ο κίνδυνος παραμονεύει…

Για τον Νιλ Μπέργκερ, η ιστορία δεν αποτελούσε απλά καλό υλικό για ένα θρίλερ αλλά και ένα περιπετειώδες ταξίδι για τον ήρωα. «Από συνηθισμένος άνθρωπος καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή. Όταν διάβασα το σενάριο, οραματίστηκα μια ονειρική ταινία, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, γεμάτη ενέργεια. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ταξιδεύει και ο ήρωας στην ίδια του την πόλη όταν είναι υπό την επήρεια του φαρμάκου». Ο Έντι καταφέρνει να γίνει διάσημος και επιτυχημένος αλλά αυτό έχει και τα αρνητικά του, όπως παρατηρεί ο Μπέργκερ: «Το φάρμακο έχει φρικτές παρενέργειες. Η διακοπή του συνεπάγεται αφόρητους πονοκεφάλους ενώ η υπερδοσολογία, απώλεια χρονικών περιόδων.Η ταινία περιγράφει τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος ως ον μέσα από τη δύναμη που αποκτά ο Έντι και τις περιπέτειες που ζει λόγω αυτής.Η ταινία είναι πολύ σύγχρονη και θα μπορούσε να εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα αλλά εν τέλει είναι πολύ πιο ‘παγκόσμια’. Μιλάει για έναν τύπο που διψάει για επιτυχία, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εκπληρώσει τα όνειρά του. Το ερώτημα λοιπόν που εγείρεται είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει προκειμένου να πετύχει αυτό που επιδιώκει. Θέλω το κοινό να μπορεί να ταυτιστεί μαζί του τη στιγμή που καλείται να κάνει τις επιλογές του. Σαν χαρακτήρας σε κερδίζει και σε κάνει να θες να τον ακολουθήσεις και να τον υποστηρίξεις. ακόμα και όταν δυσκολεύουν τα πράγματα μέχρι να ξαναβγεί στο φως».

Παίζουν οι : Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Άμπι Κόρνις, Άννα Φρίελ, Άντριου Χάουαρντ. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.