Κριτική ταινίας: Πώς Nα Εκπαιδεύσετε Το Δράκο Σας 2

dragon
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Βλέποντας το δεύτερο επεισόδιο της ταινίας «Πώς Nα Εκπαιδεύσετε Το Δράκο Σας», ένιωσα σαν παιδί που παρακολουθεί περιπέτειες σε μέρη εξωτικά, με φανταστικά πολύχρωμα πλάσματα και ανήσυχους ήρωες να τροφοδοτούν συνέχεια τη φαντασία μου.

Το «Πώς Nα Εκπαιδεύσετε Το Δράκο Σας 2» αποτελεί τη συνέχεια του ομώνυμου φιλμ κινουμένων σχεδίων του 2010 που έκανε μεγάλη εντύπωση και έφερε πολλά κέρδη. Το click@life σας προσφέρει μία πρώτη, αποκλειστική ματιά πριν το δείτε στις αίθουσες.

Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει τώρα μόνο ο Ντιν ΝτεΜπλουά, καθώς αποχωρίζεται από τον Κρις Σάντερς, το συν-σκηνοθέτη του προηγούμενου επεισοδίου. Ο ΝτεΜπλουά σπάει τα σύνορα της δράσης, ο κεντρικός ήρωας έχει νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, οι οποίες προέρχονται από τη δίψα του για εξερεύνηση, από την ανάγκη του να μάθει όλο και περισσότερα και να ανακαλύψει νέους τόπους.

Όπως είπε ο σκηνοθέτης, εμπνεύστηκε από τον «Πόλεμο των Άστρων: Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» για τη διεύρυνση των οριζόντων και για τη συγκινησιακή φόρτιση των προσώπων.

Χαρακτηριστικές είναι οι πτήσεις του Ψάρη στην πλάτη του αχώριστου φίλου του Δράκου, όπως και οι σκηνές στη μυστηριώδη σπηλιά πάγου, όπου νέοι δράκοι πολυάριθμοι και χρωματιστοί εισβάλλουν από παντού, πλημμυρίζοντας την όραση των μικρών και μεγάλων θεατών με άφθονα οπτικά εφέ.

Ένα θέαμα τονισμένο από τη χρήση του 3d –προφανώς- και από τις συνεχείς εκπλήξεις που περιμένουν τα πρόσωπα στους νέους κόσμους που επισκέπτονται. Νέα πρόσωπα εισβάλλουν στη μυθολογία αυτού του animation προσφέροντας μια ποικιλία χαρακτήρων.

Τα τέρατα, διαφόρων ειδών και μεγεθών (που είναι πολύ στη μόδα γενικότερα) εμφανίζονται πάλι σε άλλη μια ταινία, αυτή τη φορά κινουμένων σχεδίων. Την παράσταση κλέβει ένας υπερμεγέθης Δράκος στο δεύτερο μισό της ιστορίας που θα εκπλήξει το κοινό πολύ μικρής ηλικίας. Τα εκθαμβωτικά γραφικά έρχονται να αναπληρώσουν το κενό ενός πρόχειρου και αρκετά μπανάλ σεναρίου.

Αρκετά πρόσωπα φέρουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν στους Δράκους ή το αντίστροφο, όπως συμβαίνει συχνά με τους ανθρώπους που έχουν κατοικίδια για πολλά χρόνια. Οι Δράκοι έχουν μια συμπεριφορά κατοικίδιου, όπως και οι αντιδράσεις των φίλων (κυριών;) τους προς αυτούς είναι αντίστοιχη όσων έχουν ζώα.

Το «Πώς Nα Εκπαιδεύσετε Το Δράκο Σας 2» δείχνει φιλόδοξο για την αναπαράσταση μιας δράσης επικής. Κάποιες επιρροές διακρίνονται από το «Avatar» του 2009, όσον αφορά τις πτώσεις από τα σύννεφα ή τις σεκάνς που διαδραματίζονται μέσα στην άγρια φύση.

Εκτός από τη θεαματική δράση, μέσα στην ιστορία υπογραμμίζονται οι αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της αλληλεγγύης όπως και εκείνη του θάρρους. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων που θα διασκεδάσει τα μικρά παιδιά κυρίως.

Ακούγονται οι φωνές των : Βαγγέλη Ευαγγέλου, Ιφιγένειας Στάικου, Νίκου Παπαδόπουλου, Ηρώ Μπέζου, Βασίλη Μήλιου, Γιάννη  Καλοφωλιά, Φοίβου Ριμένα, Κώστα Αποστολίδη. Εταιρία Διανομής: ODEON.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ