Μιχάλης Κακογιάννης: ο Έλληνας του κόσμου

kakogiannis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1921, στη Λεμεσό της Κύπρου. Η πόλη, η χώρα, ήταν το σημείο εκκίνησής του. Αφετηρία, για να γίνει πολίτης του κόσμου. Ένας πολίτης του κόσμου όμως, με βαθιά γνώση της ρίζας του και βαθιά αγάπη στις πατρίδες του, Κύπρο και Ελλάδα.

Τη γενέθλια ημέρα του Μιχάλη Κακογιάννη, αλλά και για τρεις ακόμα ημέρες, στον χώρο πολιτισμού, που ο ίδιος δημιούργησε και χάρισε στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον θυμηθεί μέσα από τις ταινίες του.

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Τρωάδες» (1971, 109΄) σήμερα, Τετάρτη11 Ιουνίου, «Ερόϊκα» (1960, 121΄) την Παρασκευή 13 Ιουνίου και «Βυσσινόκηπος» (1999, 137΄) το Σάββατο 14 Ιουνίου. Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 9 το βράδυ.

Κάθριν Χέρμπορν και Μιχάλης Κακογιάννης στα γυρίσματα της ταινίας «Τρωάδες».

Χαρακτηριστικό στη δημιουργία των ταινιών του, οι διεθνείς συνεργασίες. Πρωταγωνιστές, συνεργάτες αλλά και τόποι γυρισμάτων από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, από τις αρχές Μαΐου και έως τις 29 Ιουνίου, πραγματοποιείται στους χώρους του ΙΜΚ έκθεση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών από Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών και Σχολές Αρχιτεκτόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που προσεγγίζουν, εμπνέονται και συνομιλούν εικαστικά με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά» (1967, 104΄).

Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την έκθεση, διοργανώνεται την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, συζήτηση πάνω στην ταινία, με σημαντικούς ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της τέχνης.

Φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας «Βυσσινόκηπος».

Θα μιλήσουν οι: Πάνος Δραγώνας (αν. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), Λήδα Καζαντζάκη  (ιστορικός τέχνης), Γιώργος Μανιώτης (συγγραφέας, αντιπρόεδρος διοικητικού συμβουλίου Εθνικού Θεάτρου), Σόλωνας Ξενόπουλος (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ), Δημήτρης Σεβαστάκης (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ), Ερατώ Χατζησάββα (επίκουρη καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και επιμελήτρια της έκθεσης).

Οι προβολές των ταινιών και η συζήτηση θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του κινηματογράφου. Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

«Εγωιστικά και αναδρομικά, θα έλεγα στον ελληνικό λαό να αγαπάει της ταινίες μου, γιατί εγώ μέσα από τις ταινίες μου, αγάπησα την Ελλάδα, αγάπησα τον λαό μας, αγάπησα τον πολιτισμό μας» Μιχάλης Κακογιάννης.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 - Ταύρος, τηλ. 210 3418550.

naftemporiki.gr