13 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για την «Παρασκευή και 13»

friday
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Παρασκευή και 13 σήμερα και τι καλύτερο από ένα mini trivial για την αγαπημένη ταινία του 1980 και τα άπειρα σίκουέλ της.

Ο Jason είναι χαρακτηριστική μορφή των ταινιών τρόμου και όλοι οι λάτρεις τουλάχιστον του συγκεκριμένου είδους σινεμά τον γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά. Ή μήπως όχι;

Η «Παρασκευή και 13» που έχει στοιχειώσει πολλών τα βράδια έχει 12 σίκουελ. Η πρώτη ταινία γυρίστηκε το 1980 και η τελευταία το 2009.

Σε όλα αυτά τα «επεισόδια», 13 ηθοποιοί διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Jason. Άλλοι σε παιδική ηλικία, άλλοι ως οι κασκαντέρ του και άλλοι ως η φονική μηχανή που όλοι γνωρίζουμε. Plus info: ο Dan Bradley είχε επιλεχθεί ως ο Jason για το Παρασκευή και 13 μέρος 6ο αλλά μετά από δύο μέρες γυρισμάτων αντικαταστάθηκε από τον C. J. Graham.

Η πρώτη και η δεύτερη ταινία λαμβάνουν όντως χώρα την Παρασκευή και 13. Οι υπόλοιπες διαδραματίζονται το Σάββατο και 14, Κυριακή και 15 κ.λπ

Η μαμά του Jason (Pamela Voorhees) έπαιξε μόνο στην πρώτη ταινία γιατί ήθελε να αγοράσει ένα ….αυτοκίνητο. Έτσι ήταν η συμφωνία της ήδη γνωστής τότε ηθοποιού και δημοσιογράφου, Betsy Palmer.

Η Betsy Palmer μάλιστα εργάστηκε μόλις 10 μέρες και το …μεροκάματό της ήταν 1000 δολάρια.

Ο πατέρας του Jason o Mr. Voorhees, λέγεται Elias και υποτίθεται ότι θα εμφανιζόταν σε μία από τις τελικές σκηνές της 6ης ταινίας αλλά τον έκοψαν.

Ο ηθοποιός Kane Hodder έχει παίξει στην καριέρα του το Jason, τον Freddy Krueger και το θύμα του Jason.

Ο Jason προτιμούσε τις ξανθές. Εννιά στο σύνολο έχουν γλιτώσει από τη μανία του λόγω…χρώματος μάλλον.

Το αρχικό όνομα του  Jason ήταν Josh, αλλά το άλλαξαν γιατί το δεύτερο δεν ταίριαζε σε δολοφόνο.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Friday the 13th: A New Beginning (1985), Danny Steinmann από το 1973 εργαζόταν σε ταινίες του…ενήλικου σινεμά.

Αρκετοί ηθοποιοί αγνοούσαν ότι είχαν επιλεχθεί για να συμμετάσχουν στα συγκεκριμένα σίκουελ. Μετά την 3η ταινία, η παραγωγή χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα ως τίτλους.

Κάποιος κριτικός όταν είδε την πρώτη ταινία εκνευρίστηκε τόσο πολύ με το ρόλο της μητέρας του Jason, που υποδύθηκε η Betsy Palmer, που δημοσίευσε τη διεύθυνση της ηθοποιού στο περιοδικό του και προέτρεπε τον κόσμο να της στείλει γράμματα διαμαρτυρίας. Είχε δημοσιεύσει όμως λάθος διεύθυνση.

Τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας διήρκησαν 28 ημέρες. To budget της ταινίας υπολογίζεται στα 550.000 δολάρια και τα κέρδη μόνο στις ΗΠΑ έφτασαν στα 37.465.200 δολάρια..