Who is who: Κέιτ Μπλάνσετ

who-is-who-keit-mplanset

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Η βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του θηλυκού χαμαιλέοντα.

Η Κέιτ Μπλάνσετ γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Μελβούρνης στις 14 Μαϊου 1969, από αυστραλέζα μητέρα και τεξανό πατέρα, τον οποίο έχασε σε ηλικία δέκα ετών. Σπούδασε Οικονομικά και Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, πριν αρχίσει τα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία της ήταν στην Αίγυπτο, όταν της ζήτησαν να συμμετάσχει ως κομπάρσος σε μια ταινία που γυριζόταν στην περιοχή με τον αιγύπτιο σταρ Αχμάντ Ζακί. Η 18χρονη τότε Μπλάνσετ άρχισε να ονειρεύεται τον εαυτό της στη μεγάλη οθόνη. Επιστρέφοντας στην πατρίδα της συμπλήρωσε τις σπουδές της στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης στο Σίδνεϊ και μόλις αποφοίτησε το 1992 ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο.

Στο θέατρο έλαμψε ως ανερχόμενο ταλέντο στο πλευρό του Τζέφρι Ρας, στην «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ και τιμήθηκε με το βραβείο κριτικών του Σίδνεϊ. Μεσολάβησαν κάποιες εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές σειρές και το πρώτο κινηματογραφικό της ντεμπούτο ήρθε το 1997 στο «Paradise road» του Μπρους Μπέρεσφοντ, δίπλα στους Γκλεν Κλόουζ και Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Αναδείχτηκε όμως χάρη στο «Όσκαρ και Λουσίντα» του Γκίλιαν Άρμστρονγκ, έχοντας ως παρτενέρ τον Ρέιφ Φάινς. Το 1998 είναι υποψήφια για το πρώτο της Όσκαρ για την εξαιρετική ερμηνεία της στην ταινία «Ελίζαμπεθ» (βραβείο Bafta και Χρυσή Σφαίρα). Παρότι ήταν φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, τελικά το χρυσό αγαλματάκι κατέληξε στην Γκουίνεθ Πάλτροου (για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ»).

Η ανοδική πορεία της συνεχίστηκε με τον «Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ» που πρόσθεσε στο βιογραφικό της άλλη μια υποψηφιότητα για το βραβείο Bafta. Στην τριλογία του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», η Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο της Γκαλάντριελ, της βασίλισσας των ξωτικών, υποκύπτει προς στιγμή στους πειρασμούς του μαγικού δαχτυλιδιού.

Το 2005 είναι η «χρυσή χρονιά» της: υποδυόμενη με φινέτσα το ρόλο της Κάθριν Χέπμπορν στον «Ιπτάμενο κροίσο» του Μάρτιν Σκορσέζε, κερδίζει το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Το 2006 παίζει το ρόλο της τραυματισμένης συζύγου του Μπραντ Πιτ, στο σπονδυλωτό δράμα του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου «Βαβέλ». Με τον ίδιο ηθοποιό θα πραγματοποιήσει μια ακόμη πετυχημένη εμφάνιση μετά από κάποια χρόνια στην «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Στο «Ημερολόγιο ενός σκανδάλου» του Ρίτσαρντ Έιρ υποδύεται μια καθηγήτρια που αναπτύσσει ερωτική σχέση με τον δεκαπεντάχρονο μαθητή της και το όνομά της εμφανίζεται και πάλι στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2007 αποσπά το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη συμμετοχή της στην ταινία «Ι ‘m not there» του Τοντ Χάινς, ενώ η δεύτερη εμφάνισή της ως Βασίλισσα Ελισάβετ στο σίκουελ «Ελίζαμπεθ: η χρυσή εποχή» στέφεται με επιτυχία.

Στην 80η απονομή των Όσκαρ η Μπλάνσετ προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς είναι υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου («για το «Ελίζαμπεθ: η χρυσή εποχή») και δεύτερου γυναικείου ρόλου (για το «Ι’m not there»).

Η Κέιτ Μπλάνσετ έχει πρωταγωνιστήσει σε μια ευρεία γκάμα ταινιών: η περιπέτεια του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου» και η ρομαντική κωμωδία «Λωποδύτες» του Μπάρι Λέβινσον, με τους Μπρους Γουίλις και Μπίλι Μπομπ Θόρντον, δεν συγκαταλέγονται ακριβώς στις πιο απαιτητικές δουλειές της.

Παρά το ρομαντικό παρουσιαστικό της η διάσημη ηθοποιός «κυνηγά» τους ρόλους δυναμικών γυναικών. Μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις ως βασίλισσα Ελισάβετ αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι τόλμησε να παρουσιάσει τη λαίδη Μάριον στο «Robin Hood» ως προσγειωμένη αγρότισσα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Μπορούμε να θυμηθούμε και παλαιότερους ρόλους της, όπως αυτόν της Σάρλοτ Γκρέι, της γενναίας αντιστασιακής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ομώνυμη ταινία του Γκίλιαν Άρμστρονγκ. Ή τον «Παράδεισο» του Τομ Τίκβερ, όταν έπαιζε μια νεαρή δασκάλα που ήθελε να δολοφονήσει έναν έμπορο ναρκωτικών. Στην περιπέτεια «Βερόνικα Γκέριν: θανάσιμη αποκάλυψη» τα είχε βάλει ως δαιμόνια δημοσιογράφος και πάλι με τους διακινητές ναρκωτικών στο Δουβλίνο της δεκαετίας του ’90.

Αυτή την εβδομάδα θα την ξαναδούμε στο περιπετειώδες θρίλερ «Hanna» του Τζο Ράιτ να υποδύεται μια ψυχρή πράκτορα της CIA. Η επόμενη εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη θα είναι-εκτός απροόπτων- στο «Τhe hobbit» του Πίτερ Τζάκσον που βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Ηanna» (2011), «Robin Hood» (2010), «Indiana Jones and the Kingdom of the crystal scull» (2008), «Τhe curious case of Benjamin Button (2008), « Ι’ m not there: suppositions on a film concerning Bob Dylan» (2007), «Τhe Golden Age» (2007), «Βabel» (2006), «Little fish» (2006), «Νοtes on a scandal» (2006), «Τhe good German» (2006), «Stories of lost souls» (2005), «Coffe and cigarettes» (2004), «Τhe life aquatic with Steve Zissou» (2004), «Veronica Guerin» (2003), «Ηeaven» (2003), «Bandits» (2001), «Τhe Lord of the rings» (στις ταινίες της τριλογίας το 2002, 2003, 2004), «Charlotte Gray» (2001), «The man who cried» (2001), «The shipping news» (2001), «Τhe gift» (2000), «Bangers» (1999), «Pushing Tin» (1999), «Αn ideal husband» (1999), «Τhe talented Mr Ripley» (1999), «Εlizabeth» (1998), «Οscar and Lucinda» (1997), «Paradise road» (1997), «Βurned bridge» (1992).