Όταν πρέπει να ματώσεις (κυριολεκτικά) για την τέχνη

orange
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Πριν λίγες μέρες όλοι αναφωνήσαμε «άουτς» όταν ο Harrison Ford χτύπησε στα γυρίσματα του νέου Star Wars.

Εντάξει όχι και όλοι αλλά λέμε τώρα. Ωστόσο, αυτό με έβαλε να σκεφτώ, ότι τελικά το λαμπερό Χόλιγουντ έχει παγίδες, που κανείς από μας δε χρειάζεται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του.

Έτσι για να ικανοποιήσουμε το εγώ μας, λοιπόν, ας θυμηθούμε πως η ασφάλεια του γραφείου μας είναι καλύτερη από τρεχάλες και καταδιώξεις, που οι σκηνοθέτες επιμένουν να θέλουν να φαίνονται ρεαλιστικές. Better safe than sorry, που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλόφωνοι δηλαδή.

Ο υπέροχος Jason Statham ως γνωστό κάνει τον κασκαντέρ στις ταινίες του. Έτσι και στο «The Expendables 3» ως σωστός ήρωας οδήγησε ένα φορτηγό, όπως όριζε το σενάριο. Ένας λάθος χειρισμός και παρ’ τον με το φορτηγό μέσα στη Μαύρη Θάλασσα. Δεινός κολυμβητής όπως είναι, σώθηκε μόνος του.

Η Jennifer Lawrence από την άλλη, όταν έκανε τα γυρίσματα του «Hunger Games» του δεύτερου μέρους κατά τη διάρκεια μιας μάχης, έφαγε μία ...μπουνιά με αποτέλεσμα να μείνει προσωρινά κουφή. Τώρα ακούει.

O Brad Pitt είναι αδέξιος και το απέδειξε στα γυρίσματα του Se7en. Σε μία σκηνή καταδίωξης, έπεσε και έσπασε τον ώμο του. Ευτυχώς γι' αυτόν και εμάς, επέστρεψε μετά από λίγο καιρό.

Ο Άρχοντας …Viggo Mortensen στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, στους Δύο Πύργους σφαδάζει με οργή όταν ακούει ότι τα Hobbit πέθαναν. Μεγάλο ψέμα όπως αποδείχτηκε αλλά η κραυγή δεν ήταν τελικά για τους φίλους του, αλλά γιατί έσπασε δύο δάχτυλα των ποδιών του όταν κλότσησε ένα κράνος των Ορκ. Η σκηνή πάντως είναι ρεαλιστικότατη.

Είτε Πάθη του Χριστού είτε Πάθη του Jim Caviezel, το ίδιο και το αυτό. Ο πρωταγωνιστής πήγε να παραστήσει τον Χριστό στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Mel Gibson και εκτός από τα χίλια μύρια σχόλια που άκουσε, τον χτύπησε και κεραυνός.

Στους τραυματισμούς προσθέστε ακόμη κάτι ….ξώφαλτσες χαρακιές από τη σκηνή του μαστιγώματος, υποθερμία, μια μόλυνση των πνευμόνων που οδήγησε τελικά σε πνευμονία, έναν εξαρθρωμένο ώμο από το κουβάλημα του σταυρού και κάποιες δερματικές μολύνσεις από το make up. Κατάρα.

Ο κακομοίρης πάλι ο Joseph Gordon-Levitt έφυγε από τα γυρίσματα του «Premium Rush» με 31 ράμματα. Ο λόγος; Στην προσπάθειά του να τρέξει με το ποδήλατο, έπεσε στο πίσω μέρος ενός ταξί και τον χτύπησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Είπαμε, πρέπει να ματώσεις για την τέχνη…

Το χειρότερο όμως είναι το περιστατικό του Malcolm McDowell. Ο Stanley Kubrick ήταν σχεδόν σαδιστικά επαγγελματίας. Στα γυρίσματα της περίφημης ταινίας του «Κουρδιστό πορτοκάλι» ο πρωταγωνιστής του Malcolm McDowell υπέφερε στην κυριολεξία.

Ένα γδάρσιμο στον κερατοειδή και μία προσωρινή τύφλωση ήταν το τίμημα για την επίμαχη σκηνή με το μάτι, όπου ο χαρακτήρας του Alex υπόκειται σε πλύση εγκεφάλου κρατώντας τα μάτια του ανοιχτά.

Μάλιστα, ο γιατρός που φαίνεται δίπλα του ήταν πραγματικός για να βεβαιωθεί ότι δε θα τυφλωθεί αλήθεια. Τεράστιο το τίμημα της δόξας τελικά.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]