Chinatown: 40 χρόνια επέτειος με 9 μυστικά

chinatown
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Τον Ιούνιο του 1974 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αμερικανικές αίθουσες η θρυλική ταινία Chinatown του Roman Polanski. Στην Ελλάδα φυσικά ήρθε ένα χρόνο μετά.

Σήμερα, κλασική πλέον, η ταινία κλείνει τα 40 της χρόνια και λίγα μυστικά έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Οι σχέσεις του Roman Polanski με τον πρωταγωνιστή του Jack Nicholson δεν ήταν και τόσο καλές. Μάλιστα, κάποια στιγμή τσακώθηκαν τόσο πολύ, που ο πρώτος έσπασε μία φορητή τηλεόραση του δεύτερου με μία σκούπα.

Ο λόγος δεν ήταν τα πολλά νεύρα του Polanski, αλλά οι συνεχείς καθυστερήσεις του Nicholson στα γυρίσματα επειδή έβλεπε τους αγώνες των L.A. Lakers.

Την εποχή των γυρισμάτων, ο Nicholson είχε χωρίσει μετά από πολλά χρόνια σχέσης από την Anjelica Huston, κάτι που έκανε τις σκηνές με τον πατέρα της, τον θρυλικό ηθοποιό και σκηνοθέτη John Huston, ιδιαίτερα άβολες.

Το χαστούκι που «έφαγε» η Faye Dunaway χρειάστηκε να το γυρίσουν πολλές φορές. Όταν αυτή του είπε να της το ρίξει στην πραγματικότητα, το «κόλπο» έπιασε.

Η Chinatown ήταν η τελευταία ταινία που έκανε ο Polanski στις ΗΠΑ πριν φύγει για Ευρώπη (από όπου και δεν επέστρεψε ποτέ καθώς ακόμα εκκρεμούν διώξεις εναντίον του).

Επειδή η ταινία είχε προγραμματιστεί να γίνει τριλογία, ο Jack Nicholson απέρριψε όλους τους ρόλους ντετέκτιβ που του είχαν προταθεί.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Roman Polanski, ο ίδιος ήταν εξοργισμένος όταν ήρθαν στα χέρια του οι πρώτες κόπιες της ταινίας. Εξαιτίας της επιτυχίας του «Νονού» την ίδια χρονιά, ο παραγωγός Robert Evans είχε δώσει εντολή η ταινία να έχει μία πιο κοκκινωπή χροιά. Ο Polanski ήταν ανένδοτος και επέμεινε να διορθωθεί.

Ο Polanski βέβαια δεν είχε μόνο διαφωνίες με τον Nicholson και την παραγωγή αλλά και με τη Faye Dunaway. Οι τσακωμοί τους στα γυρίσματα ήταν επικοί, τόσο μάλιστα που λέγεται ότι κάποια στιγμή του έμεινε τούφα από τα μαλλιά της στα χέρια του.

Ο ρόλος του Jack Nicholson, Jake Gittes πήρε το όνομά του από τον φίλο του και παραγωγό, Harry Gittes.

Η ταινία ήταν η 15η πιο ακριβή παραγωγή για το 1974.