Μάχες σώμα με σώμα...on camera

lee
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Καλές οι μαζικές καταστροφές αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μάχες σώμα με σώμα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τον άνισο (σε βάρος ποιου όμως;) αγώνα μεταξύ του Billy Lo (Bruce Lee) και Hakim (Kareem Abdul-Jabbar) στο «Game Of Death» του 1978.

Mε προγενέστερο Kill Bill outfit, που σίγουρα ζήλεψε ο Tarantino – και με το δίκιο του- ο Bruce Lee απλά ξαπλώνει με μαεστρία τον τεράστιο για τα κυβικά του Kareem Abdul-Jabbar. Και μετά φυσικά, το μάτι του τρελού και ένα σκούπισμα της μύτης, επιβάλλεται.

«Come On!» και η ατρόμητη Ellen Ripley (Sigourney Weaver) δεν έχει κανέναν ενδοιασμό απέναντι στη Βασίλισσα των Alien. Η ταινία Aliens του 1986 έχει μεταξύ άλλων και μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές πάλης με το ανθρώπινο γένος να εναποθέτει τις ελπίδες του στην Sigourney. Και δεν μας απογοητεύει. Μία κίνηση αρκεί για να στείλει το τεράστιο, γλοιώδες υποκείμενο στο άπειρο.

Στην ταινία Raging Bull (1980) o Jake La Motta (Robert De Niro) έρχεται αντιμέτωπος με τον Sugar Ray Robinson (Johnny Barnes) και ο σκηνοθέτης Martin Scorsese διασφαλίζει ότι η σκηνή της μάχης τους θα είναι …όσο ρεαλιστική απαιτεί το σινεμά.

O Oh Dae-Su (Choi Min-sik) πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο θρυλικές σκηνές μάχης σώμα με σώμα (ή καλύτερα τσεκούρι με σώμα) όταν βάλθηκε να ξεκληρίσει τους πάντες σε έναν διάδρομο δίπλα στο ασανσέρ στην ταινία Oldboy. Η σκηνή με τον πρωταγωνιστή, φυσικά νικητή και αφηνιασμένο για εκδίκηση δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Θρυλική είναι και η σκηνή με τον Gandalf (Ian McKellen) και το Balrog στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στη γέφυρα του Khazad-Dûm, τα πράγματα αγριεύουν και ο Γκρι Gandalf ωρύεται «You shall not paaaaass!». Το τέρας Balrog έχει άλλα σχέδια και ρίχνει τον μάγο στο πυρ το εξώτερο.

Και εκεί που όλοι λέμε «πάει ο Gandalf», ο μάγος ποτέ δεν πεθαίνει. Παίρνει και μία προαγωγή και γίνεται Λευκός.

Δε μπορεί να μιλάμε για μάχες σώμα με σώμα και να μην αναφέρουμε βέβαια το Fight Club (που ευκαιρία έψαχνα είναι η αλήθεια). Αλλά ποιος από σας θυμάται τον Angel Face; Ναι, λοιπόν ο ξανθός αυτός άγγελος ήταν ο Jared Leto.

Αντίπαλός του ο εκνευρισμένος Αφηγητής (Edward Norton), που όχι μόνο τον νικά αλλά μάλλον του πολτοποιεί το πρόσωπο. Νικητής πάντως συνολικά στην ταινία είναι ο …φανταστικός Tyler Durden, δηλαδή ο Brad Pitt.