Ο δικός μου Jack Lemmon

lemmon
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από την ημέρα που πέθανε ο λατρεμένος και ταλαντούχος Jack Lemmon. Γρουσούζικος αριθμός.

Στην ιστορία του κινηματογράφου έχουν περάσει πολλοί σταρ, πολλά ονόματα, αλλά λίγοι, ελάχιστοι, σχεδόν... άδικα υπερταλαντούχοι υπηρέτες της υποκριτικής. Ένας από τους αγαπημένους μου, ο Jack Lemmon.

Δε θα σας μιλήσω για τις ταινίες που πήρε Oscar αλλά για εκείνες που εύχομαι εγώ να παίξει κάποιο κανάλι κάποιο καλοκαιρινό βράδυ, όταν γυρίσω σπίτι και θα θελήσω να χαλαρώσω.

Για μία από τις ταινίες που εύχομαι να πεταχτούν τυχαία, αναπάντεχα στην οθόνη μου και να με κάνουν να ξενυχτήσω.

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» και αρκετές δεκαετίες μετά, η υπέρτατη αυτή ταινία του μοναδικού Billy Wilder όχι μόνο επιβίωσε, αλλά δημιούργησε το δικό της σινεμά.

Κυκλοφόρησε το 1959 αλλά ακόμα και σήμερα, δε μπορεί να νοείται κάποιος σινεφίλ, αν δεν έχει δει τη συγκεκριμένη παρέα των Marilyn Monroe, Tony Curtis και Jack Lemmon να επιδίδονται σε κάθε είδους «παράνομες» και τολμηρές για την εποχή χορευτικές και υποκριτικές κινήσεις απείρου κάλους.

Ένα χρόνο μετά, ένα διαμέρισμα θα γίνει μία... «Γκαρσονιέρα» για πονηρά ραντεβουδάκια. Το σχέδιο συνέλαβε ο τετραπέρατος Jack Lemmon, που όντας υπάλληλος μίας εταιρείας, σκέφτεται αυτόν τον δαιμόνιο τρόπο για να κάνει τα αφεντικά του να τον συμπαθήσουν.

Οι εταιρικές σχέσεις στα… καλύτερά τους, όπως προστάζει η ελεύθερη αγορά εξάλλου, και ο Mr. Calvin Clifford (C. C.) "Bud" Baxter (Jack Lemmon) αναγάγει τον εαυτό του σε …ενδοεπιχειρησιακή τσατσά.

Ο Billy Wilder πάλι πίσω από τη σκηνοθεσία και το σενάριο (σε συνεργασία με τον  I.A.L. Diamond) και η Shirley MacLaine πιο σαγηνευτική από ποτέ. Φυσικά, για κωμικές παρεξηγήσεις δεν το συζητώ καν. Eίναι δεδομένες και ο βασικός πυρήνας στην εξέλιξη της ιστορίας.

Το 1968 ο Jack Lemmon συνάντησε το έτερόν του ήμισυ. Τον Walter Matthau. Mία συνεργασία που δε σου άφηνε περιθώρια να σκεφτείς ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν ήταν όντως «Ένα παράξενο ζευγάρι». Το πιο διάσημο ζευγάρι. Το πιο αστείο.

Η χημεία μεταξύ τους μαγική και ευτυχώς τη διατήρησαν ή καλύτερα την εξέλιξαν και αργότερα. Λατρεμένοι καυγάδες μεταξύ τους. Απίστευτες φάρσες ο ένας εις βάρος του άλλου. Καταστάσεις που εύχεσαι να μπορούσες να ζήσεις εσύ ο ίδιος στην πραγματικότητα. Κινηματογραφικές εμπειρίες…ζωής.

Και αυτό είναι το νόημα του σινεμά.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]