Αν οι διάσημες ταινίες είχαν αλλιώτικο τέλος...

ending
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ευτυχώς, δεν έχουν όλες οι ταινίες happy end και ο λόγος είμαστε …εμείς.

Μην απορείτε και μη συνοφρυώνεστε. Πολλές φορές οι παραγωγές κυκλοφορούν αρχικά με διαφορετικό τέλος από αυτό που βλέπουμε εμείς στο σινεμά. Και πολύ καλά κάνουν.

Άλλοτε γιατί δεν αρέσει η αρχική κόπια, άλλοτε γιατί είναι πιο εμπορικό το εναλλακτικό τέλος, μερικές από τις πιο διάσημες σκηνές δεν ακολούθησαν την αρχική ιδέα.

Και θα αρχίσω από την πιο πρόσφατη, έτσι για να εντείνω την αγωνία. Στο «The Break-Up» (2006) ο Vince Vaughn και η Jennifer Aniston στην τελευταία σκηνή συναντώνται τυχαία κάποιους μήνες αφού έχουν χωρίσει. Επιβεβαιώνουν τον τίτλο της ταινίας φυσικά, αλλά αρχικά το σενάριο τους ήθελε να χωρίσουν και να τα ξαναβρίσκουν.

Στο παρασκήνιο όμως, εκείνη η εποχή συνέπεσε με τον πραγματικό χωρισμό της Aniston από τον Brad Pitt και η παραγωγή προτίμησε να μην υπάρξουν ούτε καν υπόνοιες μεταξύ της πραγματικότητας και της ταινίας. Άφηναν δε έτσι και μία ελπίδα επανασύνδεσης - μόνο στην ταινία βέβαια. Αυτό λένε οι φήμες και οι κακές γλώσσες φυσικά.

Και μιας και αναφέραμε Brad Pitt, η κορυφαία ταινία του 1995 «Se7en», όσο και αν σόκαρε με την ιδέα για το κεφάλι της Gwyneth Paltrow σε ένα κουτί και τον Pitt να αδειάζει το εξάσφαιρό του στον Kevin Spacey, η αρχική αυτή ιδέα δεν άρεσε καθόλου στους παραγωγούς.

Απαίτησαν μάλιστα από τους σεναριογράφους να ξαναγράψουν τη σκηνή. Ωστόσο, λέγεται ότι το σενάριο αυτό κάπως διέρρευσε φτάνοντας στα χέρια του Pitt, ο οποίος έβαλε επιπλέον ρήτρα στο συμβόλαιό του ότι «το κεφάλι μένει μέσα στο κουτί».

Εναλλακτικά, είχαν σκεφτεί να κλείσει με τη φράση «τι έχει μέσα το κουτί;» αλλά ευτυχώς για μας, ο Pitt προνόησε.

Πέντε χρόνια πριν, μία από τις πιο διάσημες ρομαντικές κομεντί, το «Pretty Woman» έκλεινε αφήνοντας την αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά στον έρωτα.

Ο Richard Gere φτάνει με τη λιμουζίνα του, σκαρφαλώνει και κερδίζει το κορίτσι. Η πρώτη σκέψη βέβαια ήταν να τελειώσει πολύ διαφορετικά. Πολύ πιο ρεαλιστικά. Με τον Gere να της δίνει τον φάκελο με τα χρήματα. Αφόρητα πεζό για το σινεμά.

Πρόμοια εξέλιξη θα είχε και η ιστορία της «Ολέθριας Σχέσης». Το 1987 το πρώτο …θύμα ενός παράνομου one night stand καταλήγει με τον δίκαιο (;) θάνατό του, όταν η γυναίκα του Michael Douglas εκδικείται και αμυνόμενη πυροβολεί και σκοτώνει την Glenn Close.

Σε ένα πολύ ανώτερο και πιο περίπλοκο τέλος, υποτίθεται ότι ο χαρακτήρας της Glenn Close αυτοκτονεί, παγιδεύοντας παράλληλα τον Douglas για την υποτιθέμενη δολοφονία της και καταστρέφοντας τη ζωή του. Αλλά μάλλον το κοινό ήθελε πιο brutal σκηνικά.

Όταν ο Jack περιπλανιέται στη χιονοθύελλα και παγώνει, βάζοντας τίτλους τέλους στην υπέροχη «Λάμψη» του Stanley Kubrick το 1980, κανείς δε μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο τέλος.

Ωστόσο, το αρχικό σενάριο περιελάμβανε έναν διαφορετικό επίλογο με τους Wendy και Danny να αναρρώνουν και να δέχονται μία επίσκεψη από τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου, ο οποίους τους επιβεβαίωνε ότι τίποτα το περίεργο δεν είχε συμβεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα ήταν στο μυαλό τους.

Ο master Stanley Kurbick όμως, έκοψε τη σκηνή αυτή, μετά από γενική απαίτηση του κοινού, που πρωτοείδε την ταινία στην Νέα Υόρκη. Σοφή Απόφαση.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]