Λίγο από Hitchcock ...πριν κοιμηθώ

before
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Κλασικό noir, με σχεδόν χιτσκοκικό τρόμο και μυστήριο υπόσχεται η Nicole Kidman και ο Colin Firth. Και εμείς, τρίβουμε τα χέρια μας από χαρά.

Nicole Kidman έχει πάθει αμνησία μετά από μία δολοφονική απόπειρα εναντίον της πριν χρόνια. Κάθε μέρα χάνει τη μνήμη της και ξαναρχίζει το πρωί να προσπαθεί να θυμηθεί για να ξεχάσει ξανά την επόμενη μέρα. Ένας αιώνιος φαύλος κύκλος. Τη λύση στο μυστήριο «ποιος τη θέλει νεκρή» μπορεί να τη δώσει μόνο η ίδια, αν καταφέρει να θυμηθεί.

Στον αντίποδα ο Ben, (Colin Filrth) ο σύζυγός της. Του πάει πολύ ο ρόλος αυτός. Το νέο τρέιλερ του «Before I go to sleep», όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, είναι αρκετά σκοτεινό και μακάβριο. Ή καλύτερα τόσο όσο χρειάζεται για να σε ιντριγκάρει.

Η υποβλητική μουσική, η φωτογραφία με την κυριαρχία ενός υποχθόνιου …μπλε, ιδιαίτερα σε αντίθεση με το έντονο κίτρινο, που υποδεικνύει το παρελθόν, είναι σχεδόν υπνωτιστική.

Η Kidman είναι καλή ως έντρομη Christine. Είναι όμως όσο καλή έχει υπάρξει και σε όλους τους αντίστοιχους ρόλους, στους οποίους επιδίδεται τα τελευταία χρόνια. Καμία σχέση με την ερμηνεία της ως Virginia Wolf. Όχι, σε καμία περίπτωση. Άρα καμία έκπληξη εδώ αλλά και καμία απογοήτευση επίσης.

Αντίθετα, ο Colin Filth έχει το φισίκ ενός καθ' όλα ήρεμου συζύγου, που προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα του. Που προσπαθεί συνέχεια παρά τις αντιξοότητες. Αυτό που έχει καταφέρει ο Firth είναι να σε πείθει χωρίς να τον αμφισβητείς.

Και εκεί καταφέρνει να σε σοκάρει. Σίγουρα ο ρόλος του θα έχει μία τραγική εξέλιξη. Σίγουρα το φιλήσυχο πρόσωπό του κρύβει πολλά μυστικά, που πρέπει να παραμείνουν μυστικά με όποιο κόστος. Απλή σημείωση, ο Firth της Bridget Jones έχει εξελιχτεί υπέροχα.

Στα παραλειπόμενα, το «Before I Go To Sleep» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ (επιτέλους πια, καιρός ήταν) του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Rowan Joffe, ο οποίος επιχειρεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη λογοτεχνική επίσης μεταφορά του Graham Greene «Brighton Rock. Before I Go To Sleep», το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στην εμπορική ιστορία μυστηρίου του S.J. Watson, με τον ελληνικό τίτλο Αμνησία.

Στα plus της ταινίας σημειώστε και την «επανασύνδεση» των δύο πρωταγωνιστών, μετά το φετινό «Ο κύκλο των αναμνήσεων» που κυκλοφορεί μάλιστα στις ελληνικές αίθουσες στις 10 Ιουλίου αλλά και τους ισπανικούς υπότιτλους του συγκεκιρμένου τρέιλερ, έτσι για να μαθαίνουμε και καμιά ξένη γλώσσα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]