Υπερπαραγωγή (σε όλο της το μεγαλείο) η «Έξοδος» του Ridley Scott

exodus Photo: Kerry Brown
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το νέο βιβλικό φιλμ του Ridley Scott «Exodus: Gods and Kings» με τον Christian Bale στον ρόλο του Μωυσή είναι όσο φαντασμαγορικό μπορείτε να φανταστείτε.

Ο σκηνοθέτης του Μονομάχου και του Προμηθέα δε θα μπορούσε άλλωστε να δημιουργήσει τίποτα λιγότερο από αυτό, που είδαμε στο νέο τρέιλερ που κυκλοφόρησε στο youtube.

Δυναμικοί χαρακτήρες με τον οσκαρικό Christian Bale στο ρόλο του Μωυσή να έρχεται αντιμέτωπος με τον «αδερφό» του, τον Ραμσή, που υποδύεται ο Joel Edgerton, μέσα σε μία περίοδο πανούκλας και πολεμικών αναταραχών, μάχες σώμα με σώμα, σκηνικά όπως αξίζουν σε μία υπερπαραγωγή εκατομμυρίων. Τίποτα δε λείπει.

Δυνατή μουσική, έντονες αντιθέσεις, που ενισχύουν το αίσθημα της διαφοράς μεταξύ Βασιλειάδων και Θεών, ένοχα μυστικά και μίσος, η Έξοδος του Ridley Scott (extra info: λέγεται ότι μετά τον Μωυσή ετοιμάζεται να φέρει στις οθόνες τον Δαυίδ, συνεχίζοντας τις βιβλικές αναζητήσεις του) είναι μία υπερπαραγωγή και με το παραπάνω.

Από το τρέιλερ αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η ταινία θα απασχολήσει κριτικούς, κοινό, πιθανότατα και τα Oscar. Έχει όλα τα φόντα εξάλλου. Σκηνοθέτη που αγαπά τις υπερβολές στα έργα του, βιβλικό σκηνικό, που θα εγείρει αντιδράσεις από τους απανταχού θρησκόληπτους, άρα διαφήμιση έτοιμη,  τον Christian Bale που ανήκει στην ξεχωριστή κάστα των «ολίγων» με τέτοιου βεληνεκούς υποκριτική δεινότητα και φυσικά πολλά μα πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του σκηνοθέτη και να αξιοποιήσουν κάθε λογής βιβλική καταστροφή σε όλη της την υπερβολή.

Τι να περιμένουμε λοιπόν; Αποστομωτικά, μακρινά πλάνα, που αναδεικνύουν τον πλούτο και το μεγαλείο μιας βιβλικής υπόθεσης, αιματηρές μάχες, με όλο το θεϊκό μίσος της εποχής, κομπάρσους κατά χιλιάδες και φυσικά έναν Χολιγουντιανό Μωυσή που καλείται να εκπληρώσει το Θείο Μήνυμα…έστω και αν τον δικό του Θεό τον λένε Ridley Scott.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]