Μούσα γένους... αρσενικού

muse
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Όλοι αντλούν έμπνευση από κάτι. Από κάποιον. Οι σκηνοθέτες της πρώτης γραμμής που ακολουθούν δεν αποτελούν εξαίρεση. Εξάλλου οι αδυναμίες δε κρύβονται.

Johnny Depp και Tim Burton. Μία φιλία που κρατάει χρόνια. Αναλλοίωτη στο χρόνο. Από την εποχή του Ψαλιδοχέρη, οπότε και συνεργάστηκαν ο Tim Burton βρήκε στο πρόσωπο του Johhny Depp τον απόλυτο πρωταγωνιστή του. Έκτοτε στις συνεργασίες τους συγκαταλέγονται ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη, Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και το Dark Shadows.

Ένας «Μονομάχος» αρκούσε για να επισφραγίσει μία δυνατή σχέση μεταξύ του Russell Crowe και του Ridley Scott. Ακολούθησαν οι συνεργασίες τους A Good Year, American Gangster, Ρομπέν των Δασών και η Πλεκτάνη. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα άλλαξαν και Aronofsky με Scott αντάλλαξαν μούσες. Τον Crowe σου για τον Bale μου.

Ο Wes Anderson πάλι βρήκε στο πρόσωπο του Jason Schwartzman τον ηθοποιό που θα δώσει φωνή στις ιδέες του. Moonrise Kingdom, Rushmore, Ο Φανταστικός Mr. Fox και The Grand Budapest Hotel ήταν μόνο η αρχή. Βέβαια, ο Wes Anderson είναι από τους τυχερούς σκηνοθέτες που βρίσκουν έμπνευση και σε άλλες μούσες. Ο Bill Murray είναι σίγουρα στη λίστα του.

Tom Hanks και Steven Spielberg έχουν κινηματογραφικό έρωτα και δεν τον κρύβουν. Εξάλλου, τους έχει πάει πολύ καλά. Από τη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, στο Πιάσε με αν μπορείς και το Terminal, η κάθε τους συνάντηση εγγυάται επιτυχία.

Ο Martin Scorsese έχει 2 μούσες. Μϊα παλιάς και μία νέας κοπής. Robert De Niro και Leonardo Di Caprio είναι από τα γερά χαρτιά που έχει εμπιστευτεί αρκετές φορές και κανείς δε βγήκε σίγουρα χαμένος. Ταξιτζής, Το ακρωτήρι του φόβου και Τα καλά παιδιά για τον De Niro, Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης, Aviator, Το Νησί των Καταραμένων και Ο Λύκος της Wall Street για τον Lio.

Ένα από τα πολύ καλά δίδυμα είναι και αυτό του Brad Pitt με τον David Fincher. Πρωτογνωρίστηκαν το 1993 και γρήγορα έγιναν φίλοι. Το «Se7en» το 1995 επισφράγισε και την αρχή μιας επιτυχημένης επαγγελματικής σχέση. Ακολούθησε το «Fight Club» και ο υπέροχος Benjamin Button.

Κλασική αξία στο Χόλιγουντ υπήρξε και η επαγγελματική σχέση μεταξύ του John Wayne και του John Ford. Το ζευγάρι αυτό ήξερε πώς να συνεργάζεται εκπληκτικά. Μαζί έκαναν περισσότερες από 20 ταινίες και μέχρι σήμερα παραμένει μία σχέση με μιμητές στο σκληρό και απαιτητικό Χόλιγουντ.