Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά κάνει θραύση στην Πολωνία

attenberg
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η πλειοψηφία των ταινιών που παράγονται στην Ελλάδα, απεικονίζουν μια χώρα που δεν είναι σε θέση να επιστρέψει στην ομαλότητα μπροστά στην οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα που βλέπουμε στα έργα των σύγχρονων (Ελλήνων) κινηματογραφιστών είναι μια χώρα των ανθρώπων που χάνονται, αποκομμένοι από την πραγματικότητα, που απορρίπτουν την ελληνική τους ταυτότητα, που συχνά διαφεύγουν στην τρέλα.

Αυτό όμως είναι το σύγχρονο ελληνικό σινεμά, που θριαμβέυει στο εξωτερικό. Οι Έλληνες δημιουργοί αφήνουν το στίγμα τους στα παγκόσμια φεστιβάλ.

Έτσι και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ New Horizons, που διεξάγεται στην Πολωνία από τις 24 Ιουλίου ως τις 3 Αυγούστου. Οι Πολωνοί φαίνεται πως αγαπούν το «New Greek Cinema». Και το αποδεικνύουν με την ξεχωριστή ομότιτλη ενότητα που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών του χώρου.

Στη φετινή αυτή ελληνική στήλη του φεστιβάλ, θα προβληθούν ταινίες, που έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο. Ξεκινώντας από τον σχεδόν οσκαρικό «Κυνόδοντα» του Λάνθιμου που πριν από 5 χρόνια άνοιξε το δρόμο στις νέες ελληνικές παραγωγές, θα προβληθούν το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη (βραβευμένο στο φεστιβάλ το 2011), ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, η «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, η «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη και τα πιο νέα κινηματογραφικά ...παιδιά «Στο Σπίτι» (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Forum, Berlinale 2014) του Αθανάσιου Καρανικόλα και φυσικά, το πολυσυζητημένο «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα.

Άρα, τι πρέπει να θυμάστε γι' αυτό το φεστιβάλ;

1. Ότι το σύγχρονο ελληνικό σινεμά, έχει μεγάλο κοινό τελικά.

2. Ότι φέτος θα τιμηθούν οι σπουδαίοι σκηνοθέτες που «έφυγαν».

3. Ότι στο 14th T-Mobile New Horizons International Film Festival θα προβληθούν περίπου 365 φιλμ, μεταξύ των οποίων 199 μεγάλου μήκους ταινίες.

4. Ότι οι προβολές θα γίνουν στο New Horizons Cinema και στο Wrocław’s Market Square.

5. Ότι ξεκινά στις 23 Ιουλίου  (στις 9 το πρωί  για τις διαπιστεύσεις, μάλιστα). Την επομένη, στις 24 του μήνα είναι η επίσημη έναρξη και στις 2 Αυγούστου είναι το κλείσιμο του φεστιβάλ με την ανακοίνωση των νικητών και το καθιερωμένο γκαλά.

6. Ότι η ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ θα είναι η σάτιρα του Damián Szifron «Wild Tales», μία ταινία με συμπαραγωγό τον Pedro Almodóvar. Θα ακολουθήσει το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα φέτος «Winter Sleep» του Τούρκου Nuri Bilge Ceylan και τέλος το τρίτο φιλμ που θα προβληθεί στην έναρξη είναι το «Clouds of Sils Maria» του υπέροχου Olivier Assayas.

Για περισσότερες πληροφορίες, το επίσημο site του φεστιβάλ είναι κατατοπιστικότατο. Επισκεφτείτε το.