Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

karlovy-vary
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το «Corn Island» του Γεωργιανού George Ovashvili ήταν ο μεγάλος νικητής του 49ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Η συμπαραγωγή της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας και του Καζακστάν κατέκτησε την Κρυστάλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και έφυγε με 25 χιλιάδες δολάρια συν το Βραβείο της Οικουμενικής παραγωγής. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η ιστορία ενός ηλικιωμένου αγρότη που μεταλαμπαδεύει τη σοφία της ζωής στην εγγονή του και μεταξύ άλλων πραγματεύεται και τη σπουδαιότητα της φύσης.

Από εκεί και πέρα, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κατέκτησε το «Free Fall» του Gyorgy Palfi, μια συμπαραγωγή Ουγγαρίας, Γαλλίας και Νότιας Κορέας. Ο Palfi έφυγε και με το βραβείο Σκηνοθεσίας.
Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Elle Fanning για το «Low Down» του Jeff Preiss, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance και είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του πιανίστα της τζαζ Joe Albany. Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήρε ο Αργεντίνος Nahuel Perez Biscayart για το «All Yours» του David Lambert.

Στην κατηγορία East of the West που περιλαμβάνει πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μεγάλος νικητής ήταν το «Correction Class» του Ρώσου Ivan Tverdovsky ο οποίος έφυγε με 20 χιλιάδες δολάρια. Στο τμήμα East of the West διαγωνιζόταν και ο Γιάννης Βεσλεμές με την «Νορβηγία».

Το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ πήγε στο «Waiting for August» της Teodora Ana Mihai, από το Βέλγιο ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία κάτω από 30 λεπτά νικητής αναδείχθηκε το «Autofocus» του Boris Poljak από την Κροατία. Η Ester Amrami από τη Γερμανία κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Forum of Independents με το «Anywhere Else» και το βραβείο κοινού πήγε στο «The Magic Voice of the Rebel» της Olga Sommerova.

Να σημειωθεί το έντονο ελληνικό χρώμα που είχε φέτος το Κάρλοβι Βάρι, αφού εκτός από την «Νορβηγία» του Βεσλεμέ προβλήθηκαν επίσης το «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και η συμπαραγωγή «Late Season» του Ντανίλο Καπούτο. Το 50ό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου 2015.