Cruz, Bardem και Almodovar εναντίον της παλαιστινιακής γενοκτονίας

bardem
ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Με μία ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι βραβευμένοι με Oscar διεθνούς φήμης καλλιτέχνες από την Ισπανία εναντιώνονται στην γενοκτονία της Γάζας και ζητούν από την ΕΕ να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Παλαιστινίων.

Δεκάδες Ισπανοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού στερεώματος, μεταξύ των οποίων η Penelope Cruz, o Javier Bardem και ο Pedro Almodovar κατήγγειλαν την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα και με ανοιχτή επιστολή προς την ΕΕ χαρακτήρισαν τα γεγονότα στην περιοχή ως «γενοκτονία» κατά του παλαιστινιακού λαού.

Οι καλλιτέχνες κάλεσαν την ΕΕ να καταδικάσει το βομβαρδισμό από ξηρά, θάλασσα και αέρα εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Με την ανοικτή επιστολή, απαίτησαν ακόμη κατάπαυση του πυρός από τον ισραηλινό στρατό και κάλεσαν το Ισραήλ να «άρει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, που μαίνεται για περισσότερο από μία δεκαετία».

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται χαρακτηριστικά «Η περιοχή της Γάζας ζει ημέρες τρόμου, πολιορκείται και δέχεται επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Τα σπίτια των Παλαιστινίων καταστράφηκαν, (οι Ισραηλινοί) τους αρνούνται την πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και την ελεύθερη κυκλοφορία τους σε νοσοκομεία, σχολεία και χωράφια, την ίδια ώρα που η διεθνής κοινότητα μένει άπραγη».

Οι Ισπανοί καλλιτέχνες κατηγορούν ανοιχτά για το νέο αυτό κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ, που «συνεχίζει να προχωρά και να εισβάλλει σε παλαιστινιακά εδάφη αντί να επιστρέψει στα σύνορα του 1967».

Στο κίνημα αυτό συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι σκηνοθέτες Montxo Armendariz και Benito Zambrano, οι ηθοποιοί Lola Herrera, Eduardo Noriega και Rosa Maria Sarda, καθώς και οι μουσικοί Amaral και Nacho Campillo.